Toisin kuin Suomessa, ovat Keski- ja Etelä-Euroopassa yksin koulutiensä taittavat pienokaiset harvinaisuuksia. Usein lapset matkaavat kouluun vanhempiensa kyydissä tai yhteiskuljetuksin.
Italiassa asuva perheenäiti Sari Rytkönen kertoo, etteivät alakouluikäiset lapset siellä saa kulkea koulumatkoja ilman aikuista. Ja vaikka saattaja olisi mukana, turvataan läheiset suojatiet vapaaehtoisvoimin.
– Suojateilla on paljon "nonno vigile" eli vapaaehtoisia vanhuksia, jotka pysäyttävät liikenteen koululaisten liikkumisaikaan.
Suojateitä valvotaan samanlailla myös Luxemburgissa, kertoo siellä asuva Piia Bendriss Sammalinen. - Miksei Suomessakin tehtäisi niin? hän ihmettelee.
Englannissa työpaikat joustavat koulupäivien mukaan
Ranskassa ja Englannissa puolestaan on tavanomaista nähdä lastenhoitaja pienokaisten saattajana. Vanhemmat eivät aina ehdi viemään lapsiaan kouluun omien töittensä vuoksi.
– Ystäväni on perhepäivähoitaja. Hänellä on "asiakkaina" kolme perhettä, joiden lapset tuodaan hänen luokseen joka aamu noin kello 7.45. Hän antaa lapsille aamupalan ennen kuin kävelee heidän ja kahden oman lapsensa kanssa koululle kello 8.45. Iltapäivällä hän hakee koko köörin koulusta ja vanhemmat hakevat lapset hänen luotaan illalla, kertoo Englannissa asuva Elina Wilson.
Toisaalta myös työnantajat ja koulut joustavat vanhempien työaikojen mukaan. Esimerkiksi Ranskassa on melko tavallista, että lapsi viedään koululle hoitoon jo reilusti ennen koulupäivän alkua. Iltapäivätoimintaa saatetaan järjestää koulun tiloissa jopa iltakuuteen saakka. Britanniassa puolestaan monilla työpaikoilla joustetaan lasten koulupäivien pituuksien mukaan.
– Monesti näkee koululla, että toinen vanhemmista tuo lapsen aamulla ja toinen hakee iltapäivällä. He voivat tehdä näin “Flexi Timen” ansiosta, kertoo Wilson.
Kidnappaukset pelottavat
Syitä lasten saattamiselle on muitakin kuin vilkas liikenne. Kidnappauksia pelätään, eikä syyttä. Ranskan Cannesissa jäi viime syyskuussa kiinni mies, joka yritti hakea koulusta lasta väittäen olevansa tämän isän ystävä.
Varuillaan ollaan myös sveitsiläisessä pikkukaupungissa, kertoo Kirsi Schmid. Siellä lapset tosin kulkevat koulutiensä yksin jo varhain.
– Meillä lapset kävelevät 4-vuotiaasta lähtien yksin tai kavereiden kanssa esikouluun ja kouluun. Täällä kidnappaus on suurempi vaara kuin liikenne.
Espanjassa asuva Eeva Maria Laine ei puolestaan voisi kuvitellakaan panevansa lapsiansa koulumatkalle yksin. Kulttuuriin kuuluu, että kaikki tehdään yhdessä.
– Täällä lapset viedään kouluun koko alakouluajan eli 11-12-vuotiaiksi saakka. Itseäni kauhistuttaa ajatus, että he kulkisivat yksin, ei ainoastaan teiden ylitysten vuoksi vaan myös siksi, että joutuisivat olemaan ypöyksin. Täällä melkein joka paikkaan mennään seurassa. Aikuisetkin menevät esimerkiksi lääkäriin jonkun perheenjäsenen tai ystävän kanssa.
Suuressa osassa Eurooppaa lapset lomailevat vielä. Koulut alkavat Pariisissa syyskuun alussa ja Madridissa syyskuun toisella viikolla. Roomassa lomaillaan vielä syyskuun puoliväliin saakka.