Ensiaputaidot, jotka jokaisen mökkeilijä ja retkeilijän tulisi osata – tarkista, onko ensiapulaukkusi ajan tasalla

Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä 8:54
Nämä ensiaputaidot pitäisi osata mökillä ja retkellä.

Vahinko ei tule kello kaulassa ja siksi haavereiden ennakointi mökkeillessä tai retkeillessä on hyvä idea. Pakkaa matkaan mukaan pieni ensiapulaukku tai käytä luovuuttasi ensiavun antamisessa, jos ensiapulaukku ei lähtenyt matkaan mukaan.

Mökille, veneelle tai retkirinkkaan kannattaa pakata mukaan pieni ensiapulaukku, jolla selviät akuutista tilanteesta niissäkin paikoissa, joissa lähimmälle terveysasemalle on pitkä matka.

Katso yllä olevalta videolta, millaista ensiapua tulee antaa, jos punkki puree, nilkka nyrjähtää tai ongen koukun tai puukon kanssa sattuu haaveri.

Mökin tai rinkan ensiapulaukusta olisi hyvä löytyä ainakin seuraavat tykötarpeet:

  • haavapyyhkeitä

  • laastareita

  • sideharsotaitoksia

  • ihoteippiä

  • joustositeitä

  • paineside

Ensiapukouluttaja kertoo, miksi tarvitaan sekä defibrillaattoria että "maallikkoelvytystaitoja". Juttu jatkuu videon alla.

Ensiapua voi antaa myös ilman ensiaputarvikkeita

Jos ensiapuvälineitä ei kuitenkaan satu olemaan mukana, esimerkiksi moni vaate toimii hyvänä tilapäisenä ensiapuvälineenä.

Usein ihmiset ajattelevat, ettei ensiapua voi antaa, jos ensiapulaukkua ei ole mukana, mutta käytännössä melkein mitä tahansa mökiltä, veneestä tai autosta löytyvää voi hyödyntää hätätapauksessa, kertoo ensiavun- ja terveystiedon kouluttaja Elina Raiskio Suomen Punaiselta ristiltä Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Esimerkiksi pitkiä kalsareita, leggingsejä tai sukkamyttyä voi käyttää väliaikaisesti haavan sitomiseen ja verenvuodon tyrehdyttämiseen.

Raiskio vinkkaa, että ensiapupakkaus on retkeillessä viisainta pakata rinkan sivutaskuun tai päällimmäiseksi, sillä hätätapauksessa sitä on inhottava ja hankala etsiä muun tavaran joukosta.

Lue myös:

    Uusimmat