Ensimmäinen RS-virusta vastaan kehitetty rokote on hyväksytty EU:ssa. Hengitystieinfektion aiheuttava, helposti tarttuva virus on merkittävä tautitaakka etenkin vanhuksille.
RS-virus tunnetaan etenkin muutaman kuukauden ikäisten pikkulasten tautina, mutta lisääntynyt testaus on paljastanut merkittävän tautitaakan myös aikuisilla. Iäkkäillä ja perussairauksia omaavilla ihmisillä se voikin olla hengenvaarallinen.
Lue myös: RS-virus vie vauvoja jälleen sairaalahoitoon – HUSin lastenosastoilla jo 20 potilasta
– Iäkkäillä RSV on influenssan ja koronan ohella kolmas tärkeä vakaa hengitystieninfektion aiheuttava virus, kertoo lääketieteellinen johtaja Mika Rämet FVR Suomen Rokotetutkimuksesta.
Hänen mukaansa sen merkitys iäkkäiden henkilöiden taudinaiheuttajana on korostunut, sillä toisin kuin influenssaan ja koronaan, RV-virusta vastaan ei ole onnistuttu aiemmin kehittämään tartunta-aaltoja tasaavaa rokotetta.
– Esimerkiksi Yhdysvalloissa on laskettu, että vuosittain noin 170 000 yli 60-vuotiasta tarvitsee sairaalahoitoa RS-viruksen vuoksi. On myös arvioitu, että 14 000 yli 65-vuotiasta amerikkalaista menehtyisi RS-virusinfektion vuoksi vuosittain, Rämet kertoo.
Rokotteen valmistaja GSK:n mukaan se antaa 82,6 prosentin suojan RS-virusinfektiota vastaan.
– Se on todella tärkeä rokote, Rämet tiivistää.
Tutkimusta myös Suomessa
Rokotteen tutkimustyö on ollut pitkäjänteistä. Ensimmäiset RSV-rokotteet kehitettiin jo 70-luvulla, mutta ne eivät Rämetin mukaan olleet toimivia, mikä viivästytti uusien rokotteiden kehitystä.
– Nämä rokotteet kehitettiin sen aikaisella osaamisella ja teknologialla, mikä johti imeväisten osalta siihen, että ei saatukaan helpotusta tautiin vaan päinvastoin tautitapaukset saattoivatkin olla vaikeampia rokotetuilla.
Nyt hyväksytty rokote on GSK:n kehittämä, ja sen tutkimukseen on osallistunut myös Suomen Rokotetutkimus.
– Kolmannen vaiheen testeihin osallistui Suomesta lähes tuhat ihmistä. Yhtä lailla osallistumme myös muiden rokotevalmistajien, kuten Pfizerin ja Modernan, RSV-rokotteisiin, Rämet kertoo.
Tavoitteena saada rokote syksyksi
GSK:n mukaan tavoite on tuoda rokote Suomeen ennen syksyn 2023 viruskauden alkua.
Rokote ei kuulu tällä hetkellä kansalliseen rokoteohjelmaan, mutta 60 vuotta täyttänyt voi pyytää rokotteelle reseptin ja hankkia sen omakustanteisesti. Rokote voidaan antaa samaan aikaan influenssarokotteen kanssa.
Rämetin mukaan rokotteet kohdistetaan ensisijaisesti heille, joilee siitä on eniten hyötyä.
– Erityisesti iäkkäät, perussairauksia kuten astmaa tai kroonista keuhkoahtaumaa potevat henkilöt voisivat hyötyä rokotteesta.
Hänen mukaansa rokotteiden päätymisessä rokotusohjelmaan menee vielä aikansa.
– Suomessa rokotteiden vieminen rokotusohjelmaan tapahtuu huolellisen viranomaisarvion perusteella. Tässä kohtaa katseet kääntyvät THL:n ja kansallisen rokotustutkimusryhmän suuntaan, hän toteaa.