Lasten ja nuorten koronatartuntojen osuus kasvussa: Pfizeriltä ensimmäisenä rokote 12-16-vuotiaille – arvio käyttöönotosta julki

Korona lapset aop
Julkaistu 21.02.2021 19:49
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Lasten ja nuorten rooli koronatartunnoissa on kasvussa, mutta alle 16-vuotiaille ei ole vielä olemassa koronarokotetta. Aikuisten rokotuksista huolimatta koronavirus jää siis kiertämään Suomeen, sillä meillä on miljoona alle 16-vuotiasta.

Rokotetutkimuskeskuksen mukaan Pfizer aloitti 12-16-vuotiaiden koronarokotetutkimuksen viime syksynä.

– Pfizerin rokotetta voidaan käyttää yli 16-vuotialla nuorilla. Tämä ei johdu siitä, että oletettaisimme, että aikuisilla käytettävät rokotteet eivät toimisi tai ne olisivat jotenkin haitallisia lapsille. Tässä on kysymys siitä, että tällä hetkellä ole tutkimustietoa tai tutkimusnäyttöä rokotteiden toimivuudesta lapsilla tai nuorilla, valottaa Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet tilannetta.

Rämetin mukaan Pfizer aloitti ensimmäisenä rokotevalmistajana jo viime lokakuussa koronarokotetutkimukset 12-16 vuotialle, joulukuussa vuorossa oli Moderna ja viimeisimpänä hiljattain Astra Zeneca. Näiden valmistajien rokotteet ovat saaneet myyntiluvan Euroopassa – Pfizerin yli 16-vuotiaille ja muiden valmistajien yli 18-vuotiaille.

THL:n ohjeistuksen mukaan 16–17 -vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, annetaan Pfizer Comirnaty -rokote. Käytössä olevista rokotteista se on ainoa, jolla on myyntilupa 16 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Nämä nuoret kuuluvat ensimmäisten joukossa rokotettavaan riskiryhmään.

THL:stä ei osattu vielä kertoa MTV Uutisille, kuinka paljon tähän ryhmään kuuluu nuoria. 

Samat rokotteet räätälöidään lapsille sopivaksi

Rokotetutkimukset tehdään ikäryhmittäin; seuraavana vuorossa on 7-12-vuotiaiden rokoteryhmä ja siitä edetään nuorempia kohti. Lasten rokotteet käyvät täsmälleen samanlaisen tutkimusprosessin läpi ennen hyväksyntää kuin aikuisten rokotteet. Ensin sopiva annos tutkitaan pienemmällä ryhmällä ja laajemmalla otoksella sitten suojateho ja haittavaikutukset – vasta sen jälkeen rokote voidaan tuoda myyntiluvan saamiseksi EMA:an hyväksyttäväksi.

Rämetin mukaan on mahdollista, että jos rokote on hyvin siedetty lapsilla, niin se voitaisiin antaa jo nuorella iällä ja näin voitaisiin välttää koko infektio.

gr-1702-LastenKoronatartunnat-2

Lasten osuus tartunnoissa on ollut vähäisempi kuin esimerkiksi nuorten aikuisten, mutta THL:n koronatilastoista näkyy, kuinka lasten ja nuorten tartuntojen osuus on lähtenyt nousuun.

Skenaario: Virus kehittyy lapsille vaarallisemmaksi 

Helsingin yliopiston ja HUS:in professori Harri Saxenin näkemyksen mukaan ensin rokotettaisiin lapset, joilla on jokin vaikea perussairaus.

– Mahdollisesti myös isommalti, kun aikuisväestö on rokotettu. Siksi, että se virus jää lapsiväestöön pyörimään ja vaikka olisi vähänkin virusta, niin voi olla, että lapset joutuvat kärsimään siitä, että saattavat tartuttaa virusta muihin, pohtii Saxen.

Rämetin mukaan yksi mahdollinen skenaario on, että koronavirus kehittää jatkossa aiempaa vakavamman taudin myös lapsille ja nuorille. Rämet arvioi, että ensimmäinen yli 12-vuotiaille tutkittu koronarokote voisi olla hyväksytty ja käytössä jo syksyllä.

– Alle 12-vuotiaiden tutkimusten valmistumista joudutaan odottamaan loppuvuoteen tai ensi vuoden alkuun saakka, sillä heidän osaltaan Astra Zeneca on juuri ilmoittanut tutkimuksen alkamisesta, sanoo Rämet.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus