Joni Lappalainen on menettänyt terveytensä ja luottotietonsa. Lappalaisen mukaan koko surkea tilanne johtuu Jyväskylän ammattikorkeakoulun tilojen homeista. Käräjäoikeudessa terveyshaittaa ei tunnustettu, mutta hovioikeus sen totesi. Sekään ei kuitenkaan vakuuttunut sairauksien ja rakennuksen homeiden suorasta yhteydestä.
Syksyllä 2012 Joni Lappalainen aloitti opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Siihen aikaan hän kertoo olleensa hyväkuntoinen ja hoikka.
– Se on hyvä koulu ja opetus on laadukasta, olin innoissani, sanoo Lappalainen.
Ensimmäiset viisi viikkoa sujuivatkin hyvin. Sitten tulivat ensimmäiset oireet.
– Toki oli nuhaa, mutta myös päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja nivelkipuja, jotka tietysti saattoivat johtua mistä tahansa. Merkittävää oli se, että oireet helpottivat kun pääsin koulusta, kertoo Lappalainen.
Oireet palasivat aina, kun Lappalainen palasi koululle.
– Hain apua opiskelijaterveydenhuollosta, mutta siellä ei oikein osattu auttaa. Ehdottivat stressiä, mistä ei varmasti ollut kysymys, sanoo Lappalainen.
Oireet kroonistuivat
Tilanne paheni entisestään, kun oireet kroonistuivat ja nukkuminen kävi hankalaksi. Syksyn aikana puhjennut migreeni vaivasi jatkuvasti samoin pahoinvointi.
– En voinut oikein nukkua, koska öisin minua vaivasivat huimaus ja paha suonenveto.
Myöhemmin on selvinnyt, että Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa on ollut sisäilmaongelmia 2000-luvun alusta asti, mutta aiemmista tapauksista ei sairastavalle Lappalaiselle kerrottu. Asia paljastui, kun Lappalainen ymmärsi kysyä siitä itse. Nyt sairastuneita tiedetään olevan kymmeniä ellei jopa sata.
Tietoa vähitellen
Netistä Lappalainen löysi Homepakolaiset ry:n, josta hän sai sekä tukea että tietoa. Vähitellen Lappalainen ymmärsi, mistä oireet johtuvat ja joulukuussa luokanvalvoja kertoi, että sisäilmaongelmia on ollut jo pitkään.
Lappalainen ei kuitenkaan saanut tarvitsemaansa apua opiskelijaterveydenhuollosta, joten hän hakeutui yksityiselle puolelle. Lääkärikäynneistä kertyneitä laskuja hän maksoi pikavipeillä kunnes menetti luottotietonsa.
Opiskelun Jyväskylän ammattikorkeakoulussa hän lopetti joulukuussa 2012. Terveys ei sitä kestänyt. Vähitellen oireetkin vähenivät, mutta siitä huolimatta Joni Lappalaisella diagnosoitiin olevan epilepsia, kilpirauhasen vajaatoiminta, migreeni, astma ja useita allergioita.
Vuonna 2014 Lappalainen pääsi homesairauden tuntevan lääkärin vastaanotolle. Lappalainen sai diagnoosin sekä monikemikaaliherkkyydestä että kroonisesta väsymysoireyhtymästä.
Oikeusprosessi aloitettiin
Pitkällisen harkinnan jälkeen Joni Lappalainen päätti aloittaa oikeusprosessin nostaakseen vakavan ongelman esiin ja saadakseen korvauksia kaikesta menettämästään.
– Jonkun on pakko ajaa tätä asiaa. Lain mukaan oppilaitoksen pitää turvata opiskelijoilleen turvallinen oppimisympäristö. Tämä on laaja yhteiskunnallinen ongelma, perustelee Lappalainen oikeusprosessin aloittamista.
Lappalainen toivoo saavansa tapauksestaan ennakkotapauksen. Opiskelija ei ole koskaan Suomessa nostanut kannetta kouluaan vastaan, eli tapauksella on ennakkotapauksen luonnetta.
Käräjäoikeus päätti jutun koulun eduksi ja määräsi oikeudenkäyntikulut Lappalaisen maksettaviksi. Käräjäoikeuden mukaan terveyshaittaa ei ole todistettu olevan.
Lappalainen vei jutun hovioikeuteen. Hovioikeus totesi terveyshaitan olevan totta, mutta juttu kaatui silti.
– Me emme pystyneet todistamaan riittävän vahvasti terveyshaitan ja minun sairauksieni yhteyttä, arvelee Lappalainen lopputulemaa.
Hovioikeus kevensi Lappalaisen maksutaakkaa, joksi jäi 78 000 euroa.
Nyt valmistellaan valituslupa-anomusta Korkeimpaan oikeuteen.
– Hakemus on jätettävä marraskuun loppupuolella ja päätöstä luvasta pitää odottaa keskimäärin puoli vuotta, kertoo Lappalainen aikatauluista.
– Jos lupa saadaan, alkaa varsinaisen valituksen valmistelu ja sitten itse käsittely. Kyllä tähän aikaa menee joka tapauksessa, sanoo Lappalainen.
Nykyinen tilanne
Joni Lappalainen on nyt kirjoilla Joensuun yliopistossa, mutta on joutunut ilmoittautumaan poissaolevaksi. Luottotietojen menettämisen jälkeen hän ei onnistunut saamaan asunto Joensuusta. Lisäksi monet yliopiston rakennuksista ovat sellaisia, ettei hän voi oleskella niissä.
Epilepsia on vaikeasti hoidettava, ja pysyy vain osittain kurissa lääkityksellä. Lääkkeitä hän joutuu syömään muutenkin. Lappalaisella on myös migreenin estolääkitys ja lääkkeet kilpirauhasongelmiin.
Opiskeleminen on vaikeaa asunnottomuuden ja sairauksien tai niiden lääkitysten aiheuttamien keskittymisongelmien vuoksi.
Lappalainen on kuitenkin päättänyt pysyä positiivisella mielellä.
– Masennusdiagnoosi tästä vielä puuttuukin, heittää Lappalainen.
Jos valituslupaa ei Korkeimpaan oikeuteen tule, Lappalainen on jo päättänyt kääntyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puoleen.