Jonille puhkesivat samaan aikaan migreeni, astma ja epilepsia – syyttää homekoulua sairauksista: ”Puhutaan kansanterveydellisestä kriisistä”

Valtava määrä suomalaisia kärsii home- ja sisäilmaongelmista päivittäin. Joni Lappalainen on heistä ensimmäinen, joka on nostanut asiasta homekoulua vastaan oikeusjutun.

Lappalainen on vakuuttunut, että hänen samanaikaisesti puhenneet sairautensa johtuvat homeesta ja hän on valmis selvittämään asiaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa asti. 

Home- ja kosteusvaurioille altistuu päivittäin jopa 800 000 ihmistä, joista 100 000–200 000 on lapsia ja nuoria. Kymmenen prosenttia lapsista on tällä hetkellä väistötiloissa. Se on valtava määrä.

Homeongelmista puhutaan jatkuvasti ja ministeriöt, puolueet ja THL ovat julkaisseet monia raportteja siitä, miten ongelmaan voisi puuttua ja miten sitä voisi jatkossa ehkäistä.

Terveytensä homealtistuksen vuoksi menettänyt Joni Lappalainen sai tarpeekseen siitä, ettei kukaan tunnu ottavan vastuuta ongelmasta. Hän on kannellut Suomen valtiosta ja julkisten rakennusten tilasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti.

– Jonkun täytyy olla se, joka uskaltaa ottaa tämän kissan pöydälle, Lappalainen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Koulussa outoja oireita

Lappalaisesta tuli asian esitaistelija, kun hän aloitti syksyllä vuonna 2012 opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen hän alkoi saada oireita: nuhaa, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja nivelkipuja. Migreeni alkoi vaivata yhä useammin, valot välkkyivät silmissä.

jonihome

Tilanne oli Lappalaiselle outo, sillä hän oli aiemmin ollut hyvin terve.

– Kun menin korkeakoulun terveydenhuoltoon kertomaan oireistani, välkkyvistä valoista, jatkuvista suonenvedoista, lihaskrampeista ja migreenin muuttumisesta krooniseksi, he ajattelivat sen olevan psyykkistä.

–  En hyväksynyt sitä, Lappalainen kertoo.

”Koulunkäynnistä tuli selviytymistaistelua”

Oireet aloittivat syöksykierteen Lappalaisen elämässä. Lappalainen koki, että hänen olisi pakko saada hoitoa voidakseen jatkaa koulua. Hän hakeutui yksityiselle lääkärille päästäkseen tutkimuksiin.

Lappalainen teki myös jotain, mitä katuu nyt: rahoitti kalliita tutkimuksia pikavipeillä ja opintolainalla.

– Silloin koin, että se on ainoa vaihtoehto. Koulunkäynnistä oli tullut sellaista selviytymistaistelua oireiden kanssa.

Tutkimukset eivät tuottaneet tulosta. Oireiden aiheuttaja ei selvinnyt eikä koulunkäynti helpottunut ja Lappalainen joutui lopettamaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa joulukuussa 2012. Vain velat jäivät.

– Jouduin vakavaan taloudelliseen syöksykierteeseen.

Vasta seuraavana vuonna, kun Lappalaiselle puhkesi epilepsia, hänen terveydentilaansa alettiin tutkia myös julkisella puolella. Häneltä diagnosoitiin astma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja migreeni.

– Minut vietiin epilepsiani vuoksi muutaman kerran jopa ambulanssilla päivystykseen. Se avasi lääkäreiden silmät myös muiden sairauksien osalta.

Oikeusjuttu koulua vastaan

Samoihin aikoihin Lappalaisele selvisi myös, että Jyväskylän ammattikorkeakoulussa oli ollut paha homeongelma 2000-luvun alusta asti. Sairastuneita tiedetään olevan kymmeniä.

Lappalainen oli vakuuttunut siitä, että koska hän oli ollut aiemmin terve ja sairaudet olivat puhjenneet vasta koulussa, niiden aiheuttajana olivat sisäilmaongelmat.

Hän nosti oikeusprosessin koulua vastaan. Se on Lappalaisen mukaan edelleen ensimmäinen suomalainen homekoulujuttu, joka on viety oikeuteen asti.

– Kyse on siitä, onko ammattikorkeakoululla vastuu homeen aiheuttamista haitoista, Lappalainen selittää.

– Ne todistukset, joita Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilökunnalta kuultiin, olivat sydäntäsärkeviä ja toivat esiin sitä, miten kyseenalaisesti ammattikorkeakoulu oli toiminut, kun asiaa oli yritetty tuoda julki.

”Puhutaan kansanterveydellisestä kriisistä”

Oikeusprosessi eteni hovioikeuteen. Hovioikeus totesi, että koulussa oli sisäilma- ja homeongelma. Hovioikeus tuli kuitenkin myös tulokseen, ettei nykyisen lääketieteen valossa voida nähdä, että home voisi aiheuttaa neurologisia ongelmia tai muita Lappalaisen sairauksia kuin astma.

– He kuitenkin myönsivät, että ajallinen yhteys oli, Lappalainen kertoo.

Lappalainen ei saanut valituslupaa enää korkeimpaan oikeuteen.


– Se on mielestäni hämmentävää, koska Suomessa ole oikeuskäytäntöä siitä, mitä esimerkiksi ammattikorkeakoululaissa todettu opiskelijan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön pitää sisällään ja minkä vastuun se oppilaitokselle asettaa.

Rajut epilepsiakohtaukset piinaavat edelleen

Lappalaisella on edelleen pahoja terveyshuolia. Hän syö kolmea eri lääkettä epilepsiaan eivätkä kohtaukset pysy siitä huolimatta kurissa. Pahojen kohtausten vuoksi hän joutuu asumaan äitinsä luona. Hän on sairauspäivärahalla ja työkyvytön.

Aluksi Lappalainen oli vihainen. Esimerkiksi ammattikorkeakoulun lääkärille, joka piti kaikkea psyykkisenä eikä ottanut oireita heti vakavasti, vaikka vilkkuvat valot ovat epilepsian ensioire. Ja toiseksi oikeuslaitokselle, jolta hän ei kokenut saaneensa oikeutta.

Nyt viha on kuitenkin vaihtunut haluksi muuttaa käytäntöjä niin, ettei kukaan joutuisi käymään läpi samaa. Siksi hän valitti tuomiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. 

– Olen skeptinen sen suhteen, että tapaus otettaisiin käsitteluun, Lappalainen myöntää.

– Mutta se on mahdollista. Jos se ratkaisisi asian minun hyväkseni, päätöksellä ei olisi vaikutusta ainoastaan Suomeen, vaan koko Eurooppaan.

– Jos Suomi tuomittaisiin, se olisi viimein herätys valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat