Ensitreffit-Sallalle tehtiin iso ja harvinainen leikkaus – yhtäkkiä toipuminen otti ison takapakin: "Oksensin koko yön"

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Salla kävi pohjalla, kun sai tietää hänelle laitettavasta väliaikaisesta avanteesta 3:20
Videolla Salla kertoo käyneensä syvissä vesissä, kun sai tietää hänelle laitettavasta väliaikaisesta avanteesta.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Salla kävi lokakuun alussa läpi massiivisen leikkauksen, jonka seurauksena hänellä on nyt väliaikainen avanne. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa vuonna 2022 mukana ollut Salla leikattiin lokakuun alussa. Operaatiossa hänelle laitettiin myös väliaikainen avanne, joka on Terveystalon vatsatalon verkkosivuston mukaan ulosteen ulostuloaukko. Se tehdään tuomalla osa suolta vatsanpeitteiden läpi iholle kirurgisessa toimenpiteessä.

– Minun leikkaukseni oli oikeastaan korjausleikkaus, joka on kolmen leikkausalueen yhdistelmä. Pääasiallinen syy, miksi se tehtiin, oli se, että minulle tuli fisteli, joka kulki peräsuolesta emättimeen. Sitä tässä on yritetty korjata. Leikkaus sujui hyvin ja suunnitellusti ja kesti noin kuusi tuntia, Salla kertoi MTV Uutisille. 

Terveystalon mukaan peräaukon fisteli syntyy bakteeritulehduksen seurauksena, jolloin peräaukon ympäryskudokseen jää toistuvasti märkivä tulehduskäytävä. Tämä vaatii parantuakseen pääsääntöisesti leikkaushoitoa. Leikkauksessa tulehduskäytävä suljetaan.

Fisteliä yritettiin korjata jo keväällä 2023 paikallisemmalla leikkauksella, mutta se ei onnistunut. 

– Joten nyt tehtiin isompi leikkaus. Reidestä otettiin lähentäjälihas kokonaan irti ja käännettiin ympäri ja se laitettiin sinne fisteliin, joka on siis tunneli. Lihas laitettiin ikään kuin sinne täytteeksi. Väliaikainen avanne tehtiin sen takia, että saadaan leikkausalue rauhoitettua. Jossain vaiheessa se suljetaan. Ei ole vielä tietoa, milloin, mutta sen annetaan olla joitakin kuukausia. Katsotaan, milloin ole toipunut riittävästi. Ensi vuoden puolelle se kuitenkin menee.

Isoin yllätys valkeni vasta leikkauksen jälkeen

Salla on saanut paljon vertaistukea saman kokeneilta niin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kuin sosiaalisessa mediassa. 

– Taysissa on ihanat avannehoitajat. Heille on voinut aina soittaa tai käydä tapaamassa. Facebookissa on myös suolisto- ja avanneryhmät, joista saa hyviä vinkkejä. Löysin Instagramistakin muutaman avanneleikatun, joiden kanssa olen saanut jutella. Siellä on sellaisia, jotka on leikattu aika samoihin aikoihin, niin heidän kanssaan on ollut todella kiva pallotella ajatuksia ja kokemuksia. Vertaistuki on ollut iso juttu. 

Isoin yllätys Sallalle valkeni vasta leikkauksen jälkeen. Hän toki tiesi ennakkoon, mitä hänelle tehdään, mutta vasta osastolla leikkauksen jälkeen hän ymmärsi, miten isosta ja harvinaisesta leikkauksesta oli kyse. 


– Kaikkia leikkaukseen kuuluvia osa-alueita on tehty yksittäisinä, mutta tämä kolmen kombo on harvinaisempi. Näitä ei ihan hirveästi ole. 

Suuri kolaus oli myös avuttomuus. 

– En pystynyt edes liikuttamaan kehoani ilman, että kaksi hoitajaa tulivat auttamaan. Lisäksi kolme viikkoa leikkauksen jälkeen minulle tuli suolitukos ja oksensin koko yön. Aamulla lähdin ambulanssilla sairaalaan, ja olin siellä tarkkailussa yön yli. Tukos onneksi aukesi itsestään, eikä tarvinnut enää tehdä lisää operaatioita. Se oli kuitenkin inhottava takapakki. 

Viiden viikon toipumisen jälkeen Salla yritti palata töihin, mutta sitten hänelle nousi kuume, ja hän joutui jäämään uudelleen sairauslomalle. Kokonaisuudessaan hän oli pois töiden parista seitsemän viikkoa. Tämä viikko on ensimmäinen, kun hän on palannut leikkauksen jälkeen kunnolla osteopaatin työarkensa pariin.  

– Toipumisesta ajattelin etukäteen, että olisin jo kolmen viikon jälkeen töissä ja pystyisin touhuamaan normaalisti. Mutta edelleen jalkani liikkeet ovat rajalliset, vaikka leikkauksesta on jo aikaa, ja vatsalihaksia särkee, jos olen pitkään pystyssä. 

Viikkojen päästä jälleen leikkauspöydälle

Kyseinen leikkaus ei kuitenkaan ole mitenkään satavarma fistelin korjaamiseen: onnistumisen todennäköisyys on 70 prosenttia. Salla keskusteli lääkäreiden kanssa paljon siitä, miten vaikeaa fisteleitä on hoitaa. 

– Tällä hetkellä tilanne on se, ettei se ole mennyt kunnolla kiinni, eli joudun vielä uudelleen leikkauspöydälle joidenkin viikkojen aikana. Siitä minulla on ristiriitaiset ajatukset: alussa olin pettynyt, mutta olen helpottunut siitä, että fisteli on edes osittain kiinni ja nimenomaan vaikeimmasta osasta. Nyt se on helpommin hoidettavissa. 

Avanteen kanssa Sallan täytyy olla tarkkana erityisesti silloin, kun hänen Kerttu-koiransa on lähettyvillä. 

– Siihen ei saa tulla suoria iskuja, koska suolenpää on niin pinnassa. Kertun kanssa täytyy varoa, ettei se hyppää suoraan vatsani päälle. Kamppailulajeja en nyt lähde harrastamaan, mutta muuten voin elää normaalisti. Tuntoaistia sillä alueella ei ole, ja pussin sisäosa kuumenee herkästi, joten saunassa ja hellepäivänä se täytyy suojata. 

– Nykypäivänä avannepussit ovat huomaamattomia, eivätkä esimerkiksi rapise. Niihin saa erilaisia värejä, mikä helpottaa käyttöä erilaisten vaatteiden kanssa. Pelkäsin etukäteen, että se näkyisi merkittävämmin, mutta nyt olen todennut, että ei se itseasiassa edes näy, Salla kertoi. 

Videolla Salla kertoo käyneensä syvissä vesissä, kun sai tietää hänelle laitettavasta väliaikaisesta avanteesta. 

Lue myös:

    Uusimmat