Entinen pääministeri Esko Aho vaaleista: Sosiaalinen media hämärtänyt ihmisten todellisuuskuvaa

11:06img
Julkaistu 15.04.2019 10:56
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Entinen pääministeri ja keskustan pitkäaikainen puheenjohtaja Esko Aho pitää eduskuntavaalien tulosta erikoisen. Suurimmankin puolueen eli SDP:n äänisaalis oli alle 18 prosenttia. Aho ennustaa puheenjohtaja Antti Rinteelle hyvin hikistä iltapuhdetta, kun hallitusta ryhdytään muodostamaan.

– En usko, että perussuomalaiset tulee hallitukseen näillä eväillä. Se näyttää kyllä aika mahdottomalta, Aho lataa heti Huomenta Suomen haastattelun alkuun.

Somekupla

Ahon mukaan sen taustalla, että ei ole enää selkeästi yhtä, kahta tai kolmea suurta puoluetta, on ihmisten elämä sosiaalisen median kuplassa.

– On paljon ihmisiä, äänestäjiä, jotka elävät aika lailla omassa todellisuudessaan ja muodostavat sen oman todellisuuskuvansa olemalla kanssakäymisessä samanmielisten kanssa.

Ahon mukaan aikaisemmin perinteinen media pakotti ihmiset näkemään jonkinlaisen kokonaiskuvan. Nyt se on entisen puoluejohtajan mukaan monelta hämärän peitossa. Varsinkin taloudelliset realiteetit ovat hävinneet.

Lupaukset jo historiaa

Ahon mielestä Suomella ei ole varaa siirtyä tiukan talouskurin politiikasta höllempään rahanjakoon.

– Ei mitään mahdollisuuksia.

Ahon mukaan mitään jakovaraa ei ole eikä tule, ja ikääntyminen vaikeuttaa asioita. Ilmastopolitiikassa isojen asioiden tekeminen ja lupausten täyttäminen ei tapahdu Suomessa ja yksin. Kolmantena ristiriitaisten lupausten aiheena Aho pitää maahanmuuttoa.

– Kaikissa kolmessa asiassa vaalitulos luo paineista aivan päinvastaiseen suuntaan.

Kysymykseen siitä, millaiselle politiikalle vaaleissa annettiin mahdaatti, Aholla on lyhyt vastaus.

– Ei minkäänlaiselle. Ei ole mitään mandaattia. Se tekee hallituksen muodostamisesta erityisen vaikean, Aho sanoo.

Pitää haluta hallita

Ahon veikkausten mukaan keskustan meno hallitukseen on epätodennäköistä. Kokoomus sitä vastoin saattaa olla mukana koalitiossa.

- Hallituksen muodostamisessa tärkeää on se, että hallitukseen menevät ne, jotka haluavat mennä hallitukseen ja osaavat hallita. Nämä kaksi asiaa ovat myös kytkyssä toisiinsa.

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media