Entiset lapsisotilaat ja raiskatut kuntoutuvat yhdessä Etelä-Sudanissa – “En tiedä kuinka monta olen tappanut”

etelä-sudan unicef lapsisotilaat
Unicef neuvotteli 2016 lapsisotilaiden vapauttamisesta Etelä-Sudanissa. Kuvassa juuri vapautettu lapsisotilas.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.01.2019 11:49

MTV UUTISET – Mirja Kolttola

Etelä-Sudanissa on voimassa rauhansopimus. 19 000 lapsen pelätään silti elävän vankeudessa. Sky News -median kirjeenvaihtaja Alex Crawford haastatteli lapsisotilaita ja raiskauksien uhriksi joutuneita, jotka toipuvat kokemuksistaan Yambion kuntoutuskeskuksessa.

Osa lapsisotilaista saattaa palata sotimaan konfliktissa, jos heidän olonsa eivät parane, kertoo Sky News

Raiskaukset ovat olleet yleinen osa sodankäyntiä.

Vuonna 2018 Etelä-Sudanissa solmittu rauhansopimus on edelleen voimassa. Monia lapsisotilaita on vapautettu, mikä houkuttaa myös muita sotilaiksi värvättyjä lapsia pakenemaan. Arviolta 19 000 lasta elää kuitenkin edelleen viidakossa sodan eri osapuolien hallinnassa.

YK:n Etelä-Sudanin erityisedustajan David Shearerin mukaan sotineet ryhmät värväävät edelleen lapsia turvatakseen asemaansa viisi vuotta kestäneen sisällissodan päättymisen jälkeen.

Konfliktialtis alue

Sisällissota syttyi Etelä-Sudanissa sen jälkeen, kun Etelä-Sudanista tuli vuonna 2011 maailman uusin valtio sen itsenäistyessä Sudanista. Kaksi vuotta itsenäistymisen jälkeen presidentti Salva Kiirin syytti varapresidentti Riek Macharia vallankaappauksesta, mikä johti konfliktiin etnisten ryhmien välillä.

Alex Crawfordin kuntoutuskeskuksessa haastattelemat lapset kertovat tarinoita useista raiskauksista. Useat nuoret naiset hoitavat raiskauksesta syntyneitä lapsia. Useat tytöt, joista nuorimmat ovat noin 13-vuotiaita, kertovat joukkoraiskausten olleen säännöllisiä.

Lue myös: UNICEF: Tänä vuonna jo yli 650 eteläsudanilaista lasta on värvätty sotilaiksi

Eräs tytöistä on ollut vuoden poliittista valtaa tavoittelevan sotilasryhmän mukana. Hän kuvailee, että raiskauksia vastustelevia hakattiin ja sidottiin kiinni.

Yksi haastatelluista pojista kertoo noudattaneensa käskyjä raiskauksista ja ottaneensa väkisin neljä eri naispuolista henkilöä. Hän on levittänyt kuppaa ja tippuria.

Toinen, iäkseen 17 vuotta kertonut poika kertoo työskennelleensä armeijaryhmälle viimeiset kolme vuotta. Hän sanoo osallistuneensa vain hakkaamiseen ja tappamiseen, muttei raiskauksiin.

– En tiedä kuinka monta olen tappanut. En koskaan tiedä kokonaislukua.

Raiskaajat ja raiskatut kuntoutuvat yhdessä

Raiskauksia tekemään käsketyt ja raiskatut sodan lapsiuhrit opettelevat nyt uusia asioita yhdessä kuntoutuskeskuksessa, missä he saavat myös keskusteluapua. Poikia opetetaan rakentamaan tiilistä ja tytöille opetetaan ompelutaitoja.

Useat nuorista naisista ovat antaneet anteeksi raiskaajilleen. Eräs tyttö kertoo olevansa kiitollinen lapsestaan, vaikka tämän alkuperä onkin väkivaltainen ja vastentahtoinen.

Kaikki Sky Newsin haastattelemat lapset toivovat rauhansopimuksen säilyvän. 

Tuoreimmat aiheesta

Ihmisoikeudet