Ulkomaantuliaisina tuodut merkkituotteet saattavat huumata turistin halvoilla hinnoillaan, mutta paljastua ikävästi huonolaatuisiksi kopioiksi vasta kotiin palattua.
Kopioita tehdään lähes kaikesta mahdollisesta. Suosittuja tuliaisia ovat asusteet, kuten kellot, korut, aurinkolasit, laukut, kengät ja vaatteet.
Tuoteväärennös määritelleen tuotteeksi, jossa on käytetty luvattomasti toiselle kuuluvaa tavaramerkkiä tai sen jäljitelmää tai tuotteeksi, joka imitoi toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa.
Paras keino feikkituotteen tunnistamisessa on maalaisjärki. Feikkituotteen voi paljastaa huono laatu, joka näkyy huonoissa saumoissa tai heikon näköisessä ompelujäljessä.
Tuotteen laput kannattaa myös lukea: kirjoitusvirheet ovat merkki väärennöksestä. Halpa hinta käyttämättömästä brändituotteesta paljastaa myös väärennöksen.
Jos tuote näyttää ja tuntuu aidolta, mutta epäilet silti aitoutta syystä tai toisesta, kannattaako tuotetta ostaa?
– Mielestäni mikäli joku on tilanteessa, missä tuotteen aitoudesta herää epäilys, on parempi jättää tuote ostamatta, ohjeistaa tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.
Merkkiuskollisten turistien kannattaakin puntaroida ostopäätöstään tarkkaan.