Estääkö aurinkorasva D-vitamiinin imeytymisen? Lääkäri vastaa

Auringosta on haitoista huolimatta myös hyötyä. Lääkäri kertoo, miten hyödyt saa irti samalla riskeiltä suojautuen.

Auringonoton haitat ovat yleisesti tiedossa, mutta aurinko tekee ihmisille myös hyvää.

Huomenta Suomessa vieraillut Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, että auringolla on todella paljon hyödyllisiä vaikutuksia.

– Iso osa niistä välittyy D-vitamiinin kautta, jota iho tuottaa auringonvalon kanssa, Lagus kertoo.

D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi elimistön vastustuskykyyn ja luustoon.

D-vitamiinin muodostuksen kannalta auringossa ei tarvitse oleilla kuitenkaan kuin hetki.

Auringolla ja UV-säteille on rutkasti erilaisia haittavaikutuksia. Yllä olevalla videolla Emilia Lagus kertoo, miksi aurinkolasien käyttäminen on niin tärkeää. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Vitamiineja ja tukea vuorokausirytmiin auringosta

D-vitamiinia saadakseen ei tarvitse siis lojua rannalla tuntitolkulla itseään grillaamassa, vaan riittävän D-vitamiinimäärän saamiseksi riittää Laguksen mukaan, jos toinen käsivarsista saa päivittäin aurinkoa 15 minuutin ajan.

D-vitamiinin imeytymisen tehokkuus on Laguksen mukaan kiinni kuitenkin ihonväristä. Todella vaaleaihoiselle riittää 15 minuuttia auringossa, mutta tummempihipiäinen voi tarvita selkeästi pidemmän ajan.

Auringonvalo on tärkeää myös silmien normaalille kehitykselle sekä vuorokausirytmille.

– Jos aamulla näkee heti vähän aurinkoa, keho tietää, että nyt on aamu ja alkaa tuottamaan serotoniinia ja melatoniinia oikeaan aikaan ja saadaan nukahdettua, kun tulee pimeä, Lagus kertoo.

Estääkö aurinkorasva D-vitamiinin imeytymistä?

Edes aurinkorasva ei estä täysin D-vitamiinin imeytymistä, vaikka se sitä hieman vähentääkin.

– Kyllähän se tietysti hidastaa sitä erilailla. Saat sitä [D-vitamiinia] paremmin ilman rasvaa, mutta se ei ole hyvä idea kuitenkaan, Lagus sanoo.

Koska riittävän D-vitamiinimäärän imeytymiseen riittää niin lyhyt hetki auringossa, vitamiineja imeytyy tarpeeksi hieman pidemmän ajan kuluessa, vaikka olisi suojannut ihonsa rasvalla.

Aurinkoisten kesäkuukausien suomat vitamiinimäärät eivät varastoidu kehoon pidemmäksi aikaa, minkä takia D-vitamiinia olisi Laguksen mukaan hyvä syödä purkista syyskuun alusta toukokuun alkuun asti.

Katso myös: Auringon vaikutus terveyteen – hyödyt talteen riskit minimoiden

Lue myös:

    Uusimmat