Joskus ystävänsä parisuhdetta tulee seurattua hyvinkin läheltä. Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela kertoo MTV Lifestylen lukijoille hyviä vinkkejä ja toimintatapoja, joilla voi auttaa ystävää huonon parisuhteen partaalla.
Erityisesti naiset keskustelevat keskenään parisuhteistaan ja muistakin heitä koskettavista asioista. Tämä on naisten keino purkaa stressiä ja ratkoa ongelmia. Parisuhdeasiantuntijan mukaan kannattaa muistaa, että aina naisten välisissä keskusteluissa ei ole kyse siitä, että parisuhde edes olisi huono, vaan kaikkea käsitellään puhuen.
– Naiset puhuvat paljon tunnekielellä, keskustelu saattaa kuulostaa siltä, että nyt on kysymys suuresta ongelmasta, vaikka tosiasiassa asia on vain käsittelyssä. Samalla kun puhuu, asiat löytävät ratkaisunsa tai tulevat hyväksytyksi, Raipela kertoo.
Keskustelut ystävän kanssa saattavat synnyttää päässä sellaisen mielikuvan, että asiat hänen parisuhteessa eivät ole kunnossa.
– Meistä usein näyttää ja kuulostaa siltä, että joidenkin toisten parisuhde on huono. He elävät kummallisella tavalla tai tekevät kummallisia ratkaisuja. Tämä tietysti johtuu siitä, että on vaikea ymmärtää, miten nuo toiset ajattelevat, millaisia persoonia he ovat ja millaisin opein he ovat kaltaisikseen kasvaneet, Raipela muistuttaa.
Tuki on kaikkein tärkein
Asiantuntijan mukaan kannattaa kuunnella ystävää hänen kertoessaan huonosta parisuhteestaan. Tuki on kaikkein tärkein asia, mitä ystävä tällaisessa tilanteessa tarvitsee.
– Ratkaisujenkin etsiminen yhdessä voi tulla kyseeseen. Tosiasia kuitenkin on, että ei parisuhteessa kuten ei muutenkaan elämässään voi toista muuttaa, vain itseään voi. Näin ollen ystävän kumppanin syyttely ja tolkuton manaaminen eivät auta ystävää, Raipela kertoo.
– Päinvastoin se saattaa lietsoa ystävää näkemään kumppanissa vain huonot puolet ja tyrehdyttämään mahdolliset suhteen parantamisyritykset, asiantuntija jatkaa.
Raipela kertoo, että syyt parisuhteen hankaluuksiin voi johtua useista erilaisista asioista. Yleisimpiä syitä on muun muassa se, että pariskunnan välinen kommunikointi on ilkeää, toisen huomiointi puuttuu, seksiä ei ole tai riidat jäävät jatkuvasti ilman ratkaisua.
– Nämä ovat monimutkaisia asioita ratkaistavaksi siten, että on vain toisen osapuolen kertomus kuultavissa. Sitä paitsi me usein peesaamme sitä, joka on meille läheisempi ja tärkeämpi eli ystäväämme. Jos parisuhde on huono, neuvoisin ystävää hakeutumaan pariterapeutin pakeille, Raipela kertoo.
Joskus ystävä tarvitsee konkreettista apua
Raipelan mukaan on kuitenkin äärimmäisen tärkeää tukea ystävää tekemään suhteelle jotain, jos hän kokee suhteessa väkivaltaa.
– Tällöin voi olla apuna siinä, että ystävä menee lääkäriin, poliisille tai sosiaaliviranomaiselle puhumaan kokemastaan väkivallasta. Jos väkivallasta on kysymys, ystäväsi saattaa olla niin peloissaan, ettei hän uskalla itse toimia. Silloin saatat olla korvaamaton apu hänelle, kun konkreettisesti autat häntä toimimaan.
Parisuhdeasiantuntija kertoo, että usein väkivallan uhri kokee saaneensa väkivaltaisen käytöksen aikaan omalla käyttäytymisellään. Raipela painottaa, että syyllinen on aina väkivallan tekijä, käytti hän sitten millaista väkivaltaa tahansa.