Miten uskottomuuskriisistä voi päästä yli?

Miten pettämisestä voi päästä yli parisuhteessa?

Uskottomuus on yksi pahimmista kriiseistä, joita suhteessa voi tulla vastaan. Kysyimme parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassalilta, miten pari voi päästä yli pettämisestä, jos halutaan jatkaa yhdessä.

On hyvä varautua siihen, että luottamuksen – parisuhteen kulmakiven – palautuminen ei luultavasti tule olemaan helppoa eikä tapahdu nopeasti.

– Petetyltä se vaatii etenkin sen pohtimista, annanko tälle suhteelle vielä mahdollisuuden ja haluanko mennä kohti anteeksiantoa, Sassali sanoo.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen. Juttu jatkuu videon alla.

Pettäjältä yhdessä jatkaminen vaatii menetetyn luottamuksen rakentamista. Hänen on pystyttävä kohtaamaan se tosiasia, että on loukannut toista ja suhdetta syvästi.

Sassali korostaa, että tilanne ei ole automaattisesti toivoton. Hän on vastaanottotyössään nähnyt, miten pariskunnat ovat jättäneet luottamuskriisin taakseen. 

– Siitä on mahdollista toipua, mutta aikamoista työtä se vaatii kummaltakin, hän sanoo.

Aiemmat kokemukset voivat nousta pintaan yllättäen

Usein sen jälkeen, kun petetyksi tullut on saanut tietää tapahtuneesta, hän käy läpi shokkivaiheen. Tämän jälkeen asiat alkavat pikkuhiljaa jäsentyä mielessä.

Petetyksi tullut voi velloa ristiriitaisten tunteiden aallokossa. Kumppanin teko satuttaa, mutta rakkaus saattaa olla tallella.

– Yhdessä vaiheessa häntä voidaan katsella demonisilmälasien läpi ja toisena hän saattaa olla se tuttu rakas ihminen.

Ihminen, jolla on perusturvallinen kasvutarina, vakautuu usein nopeammin ihmissuhteisiin liittyvistä luottamuskriiseistä. Turvaton tausta voi tehdä toipumisesta pidemmän prosessin.

– Jos petetyllä on omassa elämänhistoriassaan paljon turvattomuuden ja epäluottamuksen kokemuksia, tämä vain vahvistaa sitä käsitystä, että muihin ei voi luottaa ja että kaikki pettävät ja jättävät.

Sassali lisää, että uskottomuuskriisissä saattavat aktivoitua myös aiemmat turvattomuuden, petetyksi tai jätetyksi tulemisen kokemukset. 

Tämän seurauksena ihminen saattaakin joutua työstämään ikään kuin isompaa kokonaisuutta kuin oli alun perin ajatellut.

Sassalin mukaan on hyvä varautua siihen, että jokin ärsyke tai tilanne voi nostaa vanhat tunteet pintaan vuosienkin päästä. On hyvin tavallista, että näin käy.

– On hyvä ymmärtää, että kun kyse on traumaattisesta kriisistä, jokin yksittäinenkin asia saattaa laukaista traumaoireet ja kovatkin tunteiden myllerrykset. 

Kriisi myös pettäjälle

Kaikki eivät koe pettämisestä syyllisyyttä tai häpeää, mutta joillekin oma teko voi Sassalin mukaan olla valtava kriisi.  

Syrjähyppyyn tai suhteen ulkopuoliseen suhteeseen ryhtynyt voi olla aidosti järkyttynyt omasta teostaan ja potea valtavia omantunnon tuskia. Pettämiselle voi olla valtavasti erilaisia syitä, joita ihminen ei välttämättä itsekään tiedosta.

– Se ei välttämättä tunnu yhtään istuvan käsitykseen, joka ihmisellä on itsestään.

Eteenpäin!

Jos on tullut petetyksi, on Sassalin mukaan ehdottoman suositeltavaa etsiytyä terapiaan ja hakea tukea uskottomuuskriisiin sekä antaa tunnemyrskylle sen vaatima tila ja aika.

Samalla hän lisää, että jos suhdetta halutaan jatkaa, on jossain vaiheessa suunnattava katse tähän hetkeen ja tulevaan.

– On päätettävä, että valitsen ja uskallan luottaa sinuun.

Sassali painottaa, ettei hän halua missään nimessä väheksyä petetyksi tulleen tunteita. Kaikenlaiset tunteet ja tunnemyrskyt tapahtuneen tiimoilta ovat ehdottoman oikeutettuja ja niiden käsittelylle pitää antaa tilaa ja aikaa.

Kumppanin toiminnalla on suuri merkitys sen suhteen, pystyykö toinen uskaltautumaan kohti luottamusta.

– Joskus nämä tilanteet altistavat sille, että petetty saattaa alkaa käyttäytyä turvattomuudesta käsin kontrolloivasti ja voi esiintyä henkistä tai jopa fyysistä väkivaltaa pettäjää kohtaan, Sassali kertoo.

– Hän saattaa alkaa esittää kumppanilleen vaatimuksia, joiden kokee auttavan, mutta joista tosiasiassa seuraa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkki voi olla se, että halutaan selata toisen puhelinta.

Tämä kertoo, että asiaa ei ole käsitelty täysin

Jos kumppanin syrjähyppy nostetaan esiin joka riidan yhteydessä, ei uskottomuuskriisistä ei ole oikeasti päästy yli.  

– "Sä silloinkin petit" -tyyppinen ilmaisu kertoo siitä, että ollaan ehkä edelleen kiinni vihassa tai katkeruudessa.

Jos pettämiseen palataan toistuvasti, Sassali suosittelee paria hakeutumaan terapiaan. Usein tarvitaan ammattiapua, kun mietitään, miten voidaan löytää yhteinen sävel uudelleen.

– Terapia voi auttaa vakauttamaan tilannetta.

Sassali kertoo, että uskottomuuskriisiä käsiteltäessä ihmiset helposti tulkitsevat terapeutin olevan jommankumman puolella, vaikka tarkoitus on pysyä objektiivisena, havainnoida ja tukea. Helppoja paikkoja nämä eivät siis ole ammattilaisillekaan.

Katso myös: Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista

Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista 5:33
Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista. Keskustelemassa Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.

Lue myös:

    Uusimmat