Epämääräisen profiilin ja "vakuutusmaksun" pitäisi soittaa hälytyskelloja – poliisi tutkii useita Facebookin kirpputoriryhmissä tehtyjä huijauksia

15:04img
Rikolliset käyttävät poikkeusolojaan häikäilemättä hyväkseen myös verkossa.
Julkaistu 12.11.2020 13:56
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Kirpputoriryhmissä tehdyissä huijauksissa hyödynnetään TNT Express ja Dundle -palveluita.

Facebookin kirpputoriryhmissä on ilmennyt syksyn aikana huijauksia, kertoo Helsingin poliisi tiedotteessaan.

Poliisin mukaan huijaustapauksissa tuotteita myyviin henkilöihin otetaan yhteyttä useimmiten Venäjälle tai muualle entisen Neuvostoliiton maihin viittaavista profiilista.

– Profiilit ovat selkeitä valeprofiileita eli niillä ei ole ollenkaan kavereita tai vain muutama kaveri hämäyksen vuoksi, tiedotteessa sanotaan.

Kyseisen kaltainen profiili ottaa yhteyttä tuotteen myyjään Google-kääntäjällä kirjoitettujen viestien avulla ja tarjoutuu ostamaan tuotteen.

Yhteydenoton jälkeen huijariostaja ehdottaa kaupankäyntitavaksi TNT Express -palvelua, jolla ei ole poliisin mukaan mitään tekemistä huijausten kanssa.

– Huijarin mukaan palvelu toimii siten, että ostaja laittaa Facebookissa tuotetta myyvälle henkilölle rahan kyseisen palvelun kautta ja samalla kyseinen palvelu käy noutamassa tuotteen myyjältä ja toimittaa tuotteen ostajalle, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

– Tämän onnistumiseksi tarvitsee kuitenkin maksaa "vakuutusmaksu". Epämääräisen Facebook-profiili ja vakuutusmaksu ovat asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja.

Ostaja lähettää tuotteen myyjälle linkin kirjautumista ja maksamista varten.

Linkki vie kuitenkin tuotteen myyjän virtuaalisia lahjakortteja myyvälle sivustolle. Ostaja pyytää tuotteen myyjää maksamaan kyseisessä linkissä verkkopankkitunnuksilla "vakuutusmaksua" 100 tai 200 euroa.

– Sen jälkeen ostaja pyytää tuotteen myyjää ottamaan maksamastaan lahjakortista ja sähköpostiinsa saamastaan koodista ruutukaappauksen ja lähettämään sen todisteena ostajalle, tiedotteessa kerrotaan.

– Tällä tavoin ostaja saa tuotteen myyjän ostamaan itselleen lahjakortin ja lähettämään sen käyttämiseen tarvittavan koodin itselleen. Tälläkään yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.

Lue myös: Öljynporaaja on nettihuijarien trendiammatti – netissä tavaroitaan myyvä huijataan koukkuun ja sitten alkaa erikoisten maksujen lypsäminen

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media