Nordea varoittaa huijauksista nettikirpputoreilla: "Kun Vinted aloitti toiminnan Suomessa..."

5 vinkkiä: Näin tunnistat huijauksen 0:48
KATSO MYÖS: Näin tunnistat huijauksen.

Nordea varoittaa nettikirpputorihuijausten lisääntyneen.

Samalla kun verkkokirpputoripalvelut ovat yleistyneet, on huijausyritystenkin määrä kasvussa, varoittaa Nordea tiedotteessaan.

Nordean mukaan huijari esittäytyy yleensä nettikirpputorilla ostajana ja kalastelee myyjän pankkitunnuksia tai korttitietoja. "Ostaja" saattaa lähettää myyjälle linkin maksun vastaanottamista tai vahvistamista varten, mutta linkki ohjautuu vaikkapa kaupankäyntialustan, kuriiripalvelun tai postin nimissä tehdylle, vakuuttavankin näköiselle valesivustolle.

Nettikirppishuijauksia on kaikissa Pohjoismaissa ja eniten näemme niitä Suomessa ja Norjassa. Huijauksia tapahtuu suosituimmilla alustoilla, kuten Facebookin Marketplacella, Tori.fissä ja Vintedissä. Kun Vinted aloitti toiminnan Suomessa, rikolliset hyödynsivät palvelun uutuutta ja lähettivät uusille käyttäjille sähköposteja, joissa väitettiin, että rekisteröityminen olisi pitänyt viimeistellä viestissä olevan linkin kautta, kuvailee Nordean petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen tiedotteessa.

Tee ilmoitus pienistäkin menetyksistä

Rikolliset hyödyntävät nettikirpputoreilla alustojen suurta käyttäjämäärää. 

Rikolliset luottavat massaan: myyjille lähetetään runsaasti ostoilmoituksia, ja joskus myyjä saattaa saada yhteydenoton vain muutama sekunti ilmoituksen julkaisemisen jälkeen. Rikolliset saattavat pyrkiä hyödyntämään toiminnassaan tekoälyä tai automaatiota. Teknologian avulla he voivat esimerkiksi lähettää viestejä mahdollisimman suurelle käyttäjäjoukolle ja pyrkiä käyttämään kalasteltuja tietoja mahdollisimman tehokkaasti, Multanen kertoo.

Huijaukset saattavat viedä uhreilta joistain sadoista euroista muutamiin tuhansiin euroihin. Kaikki eivät rahojen menetyksistä edes ilmoita.

– Näissä tapauksissa pankkitunnukset tai korttitiedot voivat olla väärissä käsissä, jolloin palveluiden sulkeminen on tärkeää. Tapahtuneesta kannattaa siis aina tehdä ilmoitus omalle pankille, Multanen muistuttaa.

Muista:

  • Jos linkkien kautta pyydetään kirjautumis- tai maksutietoja, ole tarkkana.
  • Sinun ei tarvitse antaa korttitietojasi tai pankkitunnuksiasi maksun saadaksesi.
  • Käy keskustelu kaupankäyntialustalla.
  • Tarkista ostajan profiili ja arvioi sen luotettavuutta.
  • Digitaalisesti lähetetyt kuitit tai vahvistukset voivat olla väärennettyjä.

 

Lähde: Nordea

Lue myös:

    Uusimmat