Vantaalaisyritys WineMill aikoo saada osansa Kiinan startup-buumista. Läpimurtoa yritetään laitteella, jolla voi pienentää viinin alkoholipitoisuutta.
Alkoholin miedontaminen on siinä määrin epäsuomalainen idea, että Sami Gauffin on saanut tehdä töitä rahoituksen löytämiseksi itse keksimälleen viininmiedonnuslaitteelle.
MTV Uutiset seurasi Gauffinin WineMill-yrityksen alkutaivalta Slush-tapahtumassa puolitoista vuotta sitten. Sijoittajat eivät vielä tuolloin innostuneet, mutta nyt läpimurtoa aiotaan yrittää Kiinan markkinoilla.
– Kiinassa kulutetaan tällä hetkellä lähes 30 prosenttia kaikesta maailma viinituotannosta, ja valtaosa kiinalaisista viininkuluttajista on tutkimusten mukaan toivonut, että valikoimassa olisi huomattavasti miedompia viinejä, Gauffin sanoo.
– Lisäksi 36 prosenttia aasialaisesta väestöstä sietää alkoholia hieman huonommin.
Gauffin viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan osalla aasialaisista on geeniperimän vuoksi heikompi kyky käsitellä alkoholista syntyvää asetaldehydiä. Arviot siitä, kuinka suurta osaa väestöstä tämä koskee, vaihtelevat.
Gauffinin aikoo joka tapauksessa saada osansa Kiinan hurjasta startup-buumista. Kansainvälisen tilintarkastusyhtiö KPMG:n mukaan kasvuvaiheen yrityksiin sijoitettiin Kiinassa viime vuonna reilut 30 miljardia euroa.
Rahaa on tarjolla, sillä Kiina haluaa vauhdittaa muutostaan teollisuusyhteiskunnasta palvelu- ja innovaatioyhteiskunnaksi.
Yrityskiihdyttämöt kilpailevat ideoista
Kiinan tavoitteita vauhdittamaan maahan on perustettu yli 5000 yrityskiihdyttämöä, joiden keskinäinen kilpailu on kovaa. Niinpä osa kiihdyttämöistä on erikoistunut haalimaan joukkoonsa vain tietyn alueen startupeja.
Starupeja työkseen etsivän Jianqiao Jiaon työnantaja Comb+-yrityskiihdyttämö keskittyy eurooppalaisiin ja erityisesti pohjoismaalaisiin kasvuyrityksiin.
– Olen titteliltäni “startup tracker” ja olen Suomessa etsimäässä potentiaalisia yrityksiä, joilla on loistavia ideoita ja loistavia tuotteita, hän hehkuttaa.
Jianqiaon mukaan Kiinan yhteiskunnallinen linja näkyy tavallisten kiinalaisten elämässä siten, että ihmisiä kannustetaan yrittäjiksi. Yrityksiä puolestaan kannustetaan sekä laajenemaan ulkomaille että tuomaan parhaita käytäntöjä Kiinaan.
– Viemme ulkomaille kiinalaisia yhtiöitä ja kiinalaisia osaajia, ja Kiinaan haluamme tuoda teknologiaa ja fiksuja ihmisiä – myös Suomesta.
Kiinaan kädestä pitäen
Comb+-yrityskiihdyttämö on mukana Sino track -ohjelmassa, jossa erityisesti pohjoismaisia kasvuyrityksiä autetaan kädestä pitäen Kiinan markkinoille. Yritykset muun muassa viedään Pekingiin tutustumaan sikäläiseen bisneskulttuuriin
Yksi ohjelmaan päässeistä on Gauffinin WineMill-yritys.
– Pääsimme tutustumaan kiinalaiseen elinkeinoelämään ja kulttuuriin ja ymmärsimme, että Kiinaan todella toivotaan ja ollaan valmiina vastaanottamaan pohjoismaisia startupeja, Gauffin sanoo.
Jos WineMill lyö Kiinassa läpi, siitä hyötyvät sekä yritys itse että välittäjänä toimiva yrityskiihdyttämö – sekä tietysti taloudellista vaikutusvaltaansa alati lisäämään pyrkivä Kiina.