Erektiohäiriödiagnoosien määrä koko Suomessa on kasvanut vuosien 2019–2023 aikana. Tämä käy ilmi Mehiläisen keräämistä terveystiedoista.
Mehiläisen 1,4 miljoonan asiakkaan lääkärikäynneistä ja lääkemääräyksistä vuosilta 2019–2023 kootusta terveysdatasta käy ilmi, että erektiohäiriödiagnoosien määrä on kasvanut koko Suomessa.
Eniten diagnooseja on tehty Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.
Mehiläisen yleislääketieteen vastuulääkäri Eino Ahtola kertoi Mehiläisen mediatilaisuudessa, ettei tietoa ole siitä, miksi erektiohäiriöt juuri näillä kahdella hyvinvointialueella ovat nousseet eniten, mutta yleisesti erektiohäiriöiden taustalla on usein metabolinen oireyhtymä.
– Lihavuus, verenpainetauti ja kolesteroli aiheuttavat erektiohäiriöitä.
– Osiltaan diagnoosi määrien kasvua voi selittää se, että ihmiset uskaltavat ottaa erektiohäiriöt puheeksi aiempaa useammin.
Lue myös: Erektio-ongelmat ovat yleinen, mutta vaiettu vaiva – Tuomo tietää, miltä tuntuu, kun penis pettää h-hetkellä
Ahdistuneisuus ja masennus kasvussa, yhteys seksuaaliterveyteen
Mehiläisen terveysdatasta käy ilmi myös, että ahdistuneisuushäiriö- ja masennusdiagnoosit ovat yleistyneet.
Ahdistuneisuus oli viidenneksi yleisin käyntidiagnoosi ja masennus kymmeneksi yleisin.
Täten myös mielenterveydenhaasteet voivat selittää osittain erektiohäiriödiagnoosien lisääntymistä.
– Tutkimuksista tiedetään, että mielenterveydenhäiriöt vaikuttavat myös seksuaalifunktioon ja esimerkiksi seksuaalisen halukkuuden väheneminen on hyvin yleinen masennusoire, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Teemu Kärnä Mehiläiseltä.
– Myös osalla mielenterveyslääkkeistä voi olla vaikutusta, mutta jos erektiohäiriöt ottaa yleislääkärin vastaanotolla puheeksi, tämä kyllä osaa ottaa lääkkeiden vaikutukset huomioon.
Lue myös: Erityisesti kaksi yleistä oiretta työllistävät urologeja – "Harvoin merkki mistään vakavammasta"
Alkoholi on myrkkyä seksuaalisuudelle
Päihdepalveluiden johtaja Kaarlo Simojoki nostaa esille myös säännöllisen alkoholinkäytön vaikutukset seksuaaliterveyteen, sillä Mehiläisen datasta nousee esille tieto, jonka mukaan alkoholia juodaan yhä vähemmän humalahakuisesti, mutta sitä säännöllisemmin.
– Alkoholin käyttö laskee miesten testosteronitasoja ja vaikuttaa naisilla hormonikiertoon eli pitkällä aikavälillä se on myrkkyä seksuaalisuudelle, vaikka hetkellisesti se voi boostata.