Ylipaino ja tupakointi altistavat naisen monille sairauksille ja nostavat keskenmenon riskiä.
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Nilssonin mukaan kaksi asiaa vaikuttavat naisen terveyteen olennaisesti: selkeä ylipaino ja tupakointi.
– Lievä ylipaino ei niinkään vaikuta terveyteen, mutta lihavuus kyllä. Suomessa joka toinen on ylipainoinen ja joka viides lihava, Nilsson sanoo.
Nilssonin mukaan ylipainon yleistymiseen on monia syitä. Muun muassa kiireinen elämänrytmi altistaa ylipainolle, koska ruoan laatuun ei ehditä panostaa. Suuri osa suomalaisista ei tee enää fyysistä työtä, vaan istumatyö on yleistynyt. Myös pakkaus- ja annoskoot ovat vuosien mittaan suurentuneet.
– Ylipaino altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, 2-tyypin diabetekselle, sappikiville ja rasvamaksalle, Nilsson luettelee.
Syövistä rinta- ja paksusuolen syövän riski on kohonnut ylipainoisella.
Erityisesti kesivartalolihavuus on naiselle vaarallista
Nilssonin mukaan erityisesti keskivartaloon kertyvästä rasvasta pitäisi olla huolissaan, sillä se aiheuttaa kehoon tulehduksellisen tilan, joka on ihmiselle vaarallinen.
– Keskivartalolihavuus liittyy muun muassa munasarjojen monirakkulatautiin, joka ilmenee kuukautishäiriöinä, lisääntyneenä karvaisuutena ja aknena. Munasolu ei välttämättä irtoa joka kuukausi, minkä takia voi olla vaikeaa tulla raskaaksi, Nilsson sanoo.
Lihavilla naisilla keskenmenon riski on kohonnut, ja Nilssonin mukaan myös keisarinleikkaus joudutaan tekemään useammin. Myös sikiökuolemia on enemmän, mikä saattaa johtua sikiön suuresta koosta.
Lihavuus nostaa myös verenpainetta, joka voi hoitamattomana altistaa muun muassa verisuoni - ja munuaisvauriolle. Nilsson alleviivaa, ettei lihavuus aina johdu pelkistä huonoista ruokailutottumuksista, vaan viimeisten tutkimusten mukaan myös suolistobakteerikannalla saattaa olla vaikutusta ylipainoisuuteen. Laihoilla ja lihavilla ihmisillä näyttää olevan erilaiset suolistobakteerikannat, ja ylipainoisten bakteerikanta luo enemmän energiaa kuin hoikkien ihmisten suolistokanta.
Nilsson haluaa korostaa liikunnan merkitystä itsestään huolehtimisessa. Sopiva määrä liikuntaa normaalipainoiselle 18–62-vuotiaalle naiselle on 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa per viikko ja 1,3 tuntia rasittavaa liikuntaa per viikko.
Tupakointi altistaa muun muassa rintasyövälle
Toiseksi riskitekijäksi naisen terveydessä Nilsson nostaa tupakoinnin.
– Tupakoinnissa on yli 50 eri syöpää aiheuttavaa kemiallista ainetta. Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava hermomyrkky, ja joka kolmas syöpäsairaus johtuu tupakasta. Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, Nilsson luettelee.
Naisilla tupakointi vaikuttaa munasarjoihin, koska tupakassa olevaa kadmiumia kertyy niihin. Nilssonin mukaan tupakoivan naisen lapsettomuuden riski kasvaa 35 prosenttia, ja tupakoiville naisille syntyy enemmän keskittymishäiriöistä kärsiviä lapsia. Keskenmenon riski on kaksinkertainen.
– Tupakoitsevilla naisilla vaihdevuodet alkavat kaksi tai kolme vuotta aikaisemmin kuin muilla. Tupakointi lisää myös kohdunkaulan syövän riskiä, Nilsson sanoo.
Tupakoivilla naisilla on myös enemmän rintasyöpää. Erityisen olennaista näyttää olevan se, onko nainen tupakoinut murrosiässä. Nilssonin mukaan murrosiässä tupakoineella naisella näyttää olevan 46 prosenttia suurempi riski saada rintasyöpä kuin naisella, joka ei tupakoinut murrosiässä.
Lue myös:
AVA/ Emmi Maaranen
Kuvat: Shutterstock
Artikkeli perustuu Heidi Nilssonin AAVA-terveysluentoon naisen terveydestä