Tutkijat varoittavat kohtusyövän riskin tuplaavasta tekijästä – älä sivuuta ensioiretta

1:04imgÄlä sivuuta näitä merkkejä! Gynekologi kertoo videolla, miten kohdunrungon syöpä eli kohtusyöpä oireilee.
Julkaistu 21.04.2022 13:11

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lihavuuden tiedetään altistavan kohtusyövälle. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan elinikäinen liikapaino lähes kaksinkertaistaa riskin sairastua.

Jos liikakiloja on kantanut koko elämänsä, on naisilla lähes kaksinkertainen riski sairastua kohtusyöpään, Bristolin yliopiston tutkijat varoittavat. Riski on heidän mukaansa suurempi kuin mitä valtaosassa aiempia tutkimuksia on havaittu.

Lihavuus tiedetään ennestään kohtusyövän riskitekijäksi, mutta uusi tutkimus osoittaa nimenomaan elinikäisen liikapainon olevan vaaraksi ihmiselle. Jokainen viiden yksikön nousu painoindeksissä lisäsi kohtusyöpään sairastumisen riskiä 88 prosentilla.

Lihavuuden luokittelu painoindeksin (BMI) mukaan:

25–30: ylipaino eli lievä lihavuus

30–35: merkittävä lihavuus

35–40: vaikea lihavuus

Yli 40: sairaalloinen lihavuus.

Lähde: Terveyskirjasto

Lääketieteellisessä BMC Medicine -lehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat yli 120 000 länsimaalaiselta naiselta otettuihin geeninäytteisiin. Osallistujista noin 13 000:lla oli kohtusyöpä.

Aineisto paljasti paastoinsuliinin ja testosteronin määrän vaikuttavan sairastumisen todennäköisyyteen. Tulevaisuudessa näiden hormoneiden tasoihin voitaisiin mahdollisesti puuttua lääkehoidolla, jotta kohonneessa sairastumisvaarassa olevien potilaiden syöpäriskiä pystyttäisiin pienentämään.

Lihavuus lisää monien syöpien vaaraa. Kohtusyövän lisäksi liikakilot altistavat esimerkiksi rintasyövälle, suolistosyövälle, haimasyövälle, munuaissyövälle sekä ruokatorven syövälle. Painonhallinta, terveellinen ravinto ja riittävä liikunta ehkäisisivät vähintään kolmanneksen yleisimmistä syövistä, Syöpäjärjestöt arvioi.

Lue myös: Hätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä

Sukupuolihormonit kohtusyövän taustalla

Hormonien on jo aiemmin tiedetty vaikuttavan merkittävästi kohtusyövän kehittymiseen. Merkittävimpänä altistavana tekijänä pidetään Terveyskirjaston mukaan naishormoni estrogeenia, jonka pitkittynyt vaikutus kohdussa aiheuttaa limakalvon kasvua, joka voi muuttua myöhemmin syöväksi.

Estrogeenia syntyy vaihdevuosien jälkeen rasvakudoksessa. Rasvakudoksen määrän lisäksi hormonin muodostumiseen vaikuttavat tietyt aineenvaihdunnan häiriöt, kuten diabetes ja maksasairaudet, joiden taustalla lihavuus kuitenkin monesti vaikuttaa.

Estrogeenin lisäksi naisten elimistössä on myös mieshormoneja, joista voimakkain on testosteroni. Testosteronia syntyy etenkin munasarjoissa, lisämunuaisissa sekä rasvakudoksessa. Munasarjojen toiminnan hiipuessa vaihdevuosi-iässä myös testosteronin määrä elimistössä vähenee vaikkakin paljon vähemmän kuin estrogeenin määrä.

Vaihdevuosien hormonihoito pelkällä estrogeenillä kasvattaa kohtusyövän riskiä. Nuorena käytetty hormonaalinen ehkäisy yhdistelmäehkäisypillereillä puolestaan suojaa kohtusyövältä vuosikymmenien ajan.

Lue myös: Etkö kostu? 14 syytä naisen alapään kuivuuteen – syy ei aina ole kiihottumisessa

Poikkeava verinen vuoto on kohtusyövän ensioire

Kohtusyöpä on suomalaisten neljänneksi yleisin syöpä. Tapauksia todetaan vuosittain yli 800.

Tavallisin merkki kohtusyöpään sairastumisesta on poikkeava verinen vuoto. Se on ensioire yli 90 prosentissa tapauksista.

Iäkkäillä naisilla poikkeava verinen vuoto on oire syövästä jopa joka toisella. Nuoremmille leimallisia oireita ovat vähitellen pitkittyvät kuukautisvuodot, minkä lisäksi voi esiintyä välivuotoja sekä epäsäännöllistä kiertoa.

Lue myös: Lääkärin oire ei johtunutkaan vaihdevuosista – varoittaa nyt muita naisia: "Vaarallinen merkki"

Lue myös: Eva-Maria, 40, menetti lapsihaaveensa syövälle jo 27-vuotiaana – sinkkuna siitä asti

Munasarjasyöpä on kohtusyöpää petollisempi tauti. Katso alla olevalta videolta, millaisista oireista pitäisi huolestua.

1:08img

Lähteet: University of Bristol, BBC, BMC Medicine, Terveyskirjasto 12, Syöpäjärjestöt

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä