Ero on konflikti, johon miehet reagoivat eri tavalla kuin naiset. Miksi miehet selviävät avioerosta naisia heikommin?
Ero on parisuhteen molemmille osapuolille henkisesti raskas koettelemus – tapahtui se sitten hyvissä tai myrskyisissä merkeissä.
Siinä, missä moni nainen puhuu avoimemmin eron tuottamista tunteista, moni mies jättää eron prosessoinnin vähemmälle. Miehet saattavat pitää itsensä kiireisenä sivuuttaakseen kaikki negatiiviset tunteensa.
”Avioero voi pahimmillaan tappaa”
Näin kävi myös toimittaja Tuomas Rajalalle, joka ei halunnut käsitellä 10 vuotta sitten tapahtunutta avioeroaan. Kun toimittaja alkoi käymään läpi vuosien takaista eroaan, hän sai idean kirjan kirjoittamisesta.
– Hyvin nopeasti huomasin, että tämä on aihepiiri, joka selvästi kiinnostaa. Luin samaan aikaan yhden Helsingin yliopiston väitöskirjan, jossa kerrottiin, että miesten kuolleisuus kaksinkertaistuu avioeron jälkeen suhteessa niihin, jotka eivät eroa., Rajala kertoi Huomenta Suomessa maanantaina
LUE MYÖS: Asiantuntijat kertovat, miten erota kuin aikuinen: "Tyhmintä, mitä ihmiset tekevät, on..."
Toimittajan mukaan miesten kuolleisuus säilyy kaksinkertaisena 10 vuotta eron jälkeen, kun taas naiset selviävät erosta huomattavasti helpommin.
– Naisilla vastaava luku on 1,5 ja se pysyy puolitoistakertaisena kahden vuoden ajan. Eli käytännössä miehet selviävät avioerosta huonommin, minkä lisäksi avioero voi pahimmillaan tappaa, Rajala jatkaa.
Toimittaja halusikin kantaa oman kortensa kekoon ja auttaa miehiä selviytymään erosta vertaistuen avulla. Ja niin syntyi Isävuoro – selviytymisopas miehille eroon -kirja.
Ero tulee monelle miehelle täytenä yllätyksenä
Rajalan mukaan suurin osa eroista tapahtuu naisen aloitteesta, mikä voi osaltaan olla syynä sille, miksi miehet ottavat eron raskaammin kuin naiset.
Hänen kokemansa mukaan ero on raskas etenkin silloin, jos se tulee täytenä yllätyksenä.
– Puhutaan eron eriaikaisuudesta. Eli on niin, että eron vireille panija on saattanut miettinyt eroa vuosikausien ajan asiaa. Toiselle ero tulee julki siinä vaiheessa, kun asiasta aletaan ensimmäisen kerran puhumaan, Rajala selventää.
Raskaan eron läpikäynyt toimittaja korostaakin puhumisen tärkeyttä: parisuhteen molemmat osapuolet selviävät erosta paremmin, kun asiat otetaan puheeksi jo hyvin varhaisessa vaiheessa – ei vasta sitten, kun tilanne on ehtinyt äityä pahaksi.
– Varsinkin miehelle tulisi tarjota mahdollisuus puhua tunteista. Se ei ole totta, etteikö miehet osaisi puhua tunteistaan. Olen saanut kirjan ilmestymisen jälkeen satakunta yhteydenottoa miehiltä, jotka ovat puhuneet tunteista ja vaikeista aiheista, Rajala korostaa.
Myös perheen pienimmät saavat osansa vanhempiensa erosta. Siksi ero tulisikin pystyä hoitamaan mahdollisimman "lapsiystävällisesti". Kuvituskuva.Shutterstock
Eronnut mies voi olla hyvä isä
Rajala tuo omien kokemustensa kautta myös ilmi, että erosta tekee entistäkin kimurantimman, mikäli siihen liittyy myös lapsia.
Sananikkarin mukaan moni mies pelkääkin olevansa eron jälkeen huono vanhempi, vaikkei sen kuuluisikaan olla vanhemmuuden mittari.
– Vanhemmuuteen pitäisi saada tukea. Miehen tulisi saada osallistua lapsen elämään mahdollisimman paljon. Se on yksi kirjan viesteistä myös, sillä miehet haluavat osallistua lastensa elämään senkin jälkeen, kun parisuhde on loppunut, Rajala huomauttaa.