Yli 55-vuotiaiden ihmisten avioerot ovat Suomessa lähes kolminkertaistuneet viimeisen 30 vuoden aikana. Avioeroista kirjan kirjoittanut Johanna Muuraiskangas sanoo, että ero on arkipäiväistynyt; häpeä on poistunut ja ihmiset tietävät hyvin tarkkaan, mitä haluavat. Nyt 55-vuotias Johanna kertoo vuosien takaisen kokemuksensa siitä, miltä tuntui erota lähes kolmenkymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen.
Miksi iäkkäänä eronneet leimataan joissain tilanteissa? Eroavatko asenteet maalla ja kaupungissa? Katso video yläpuolelta.
– Mieheni ilmoitti syyskuisena päivänä, että kaipaa muutosta, elämä ei enää maistu hyvältä, parisuhde ei myöskään ja ero tuntuu ainoalta vaihtoehdolta.
Johanna, joka oli touhunnut omaa kiireistä arkeaan päivästä toiseen, meni eroilmoituksesta shokkiin. Jälkeenpäin ajateltuna kumpikin puoliso oli sisimmässään ehkä jo pidempään tiennyt eron joskus tulevan, mutta silti tilanne sai Johannan elämän sijoiltaan. Sekaisin, niin hän kuvailee tunnetilaansa tuon syyskuisen iltapäivän jälkeisinä viikkoina.
Ilmoituksesta kului vain kaksi viikkoa, ja mies oli muuttanut pois yhteisestä, suuresta kodista. Lapset olivat juuri lentämässä pesästä, joten Johanna jäi taloon yksin. Selvisi, että miehellä oli jo eron aikaan ollut toinen nainen, mutta Johanna ei osaa olla siitä katkera.
– En ole koskaan ajatellut, että uusi suhde olisi ollut syy avioeroomme. Parisuhteessa täytyy olla ongelmia, jotta kuvioon mahtuu tulemaan uusi suhde.
Miten kertoa lapsille?
Yli 55-vuotiaiden avioerot ovat kolminkertaistuneet kuluneiden 30 vuoden aikana, selviää Tilastokeskuksen tilastoista.
Eron jälkeen Johanna oli itkenyt siskolleen: Jääkö tämä suru minuun aina kiinni? Ero oli suuri mullistus, mutta tunteet ovat Johannan mukaan haalistuneet kuten minkä tahansa menetyksen kohdalla: muuttaneet muotoaan ja jääneet haikeaksi muistoksi.
Lapset olivat aikuisiän kynnyksellä, kun ero tuli. Tytär oli kommentoinut äidilleen: Miksi te nyt eroatte, kaikkien kavereiden vanhemmat ovat eronneet jo aiemmin? Nyt tuokin muisto naurattaa. Ja naurattaa sekin, miten paljon Johanna touhusi eron jälkeen: varasi rivitaloasunnon, ei viihtynyt, osti tontin. Jätti työnsä yrittäjänä ja meni palkolliseksi. Ja päätyi lopulta asumaan maalle.
– Pitäisi kieltää eron jälkeen vuodeksi kiinteistökauppojen teko!
Katso videolta: Näin kerrot lapselle avioerosta.
11:21
Ammatti toi paineita selviytyä
Johannan mukaan ikä ja varsinkin elämänkokemus auttavat käsittelemään eron jälkeisiä tunteita. Johanna on ammatiltaan työyhteisövalmentaja ja coach sekä myös kirjoittanut kolme elämäntaitoihin liittyvää kirjaa, joista yksi käsittelee juuri avioeroa. Oman eron jälkeen hänestä tuntui, että hänen pitää olla urhea; ja ammatti antoi lisää paineita selviytyä.
– Siinä tilanteessa lentävät kyllä kaikki elämäntaidon opit nurkkaan, ei sitä tilannetta pysty kukaan hallitsemaan, hän puuskahtaa nyt.
Mistä sitten johtuu, että yhä useammat avioparit päätyvät eroon yli viisikymppisinä? Johanna itse erosi ennen viittäkymmentä ikävuotta, mutta osaa silti vastata kysymykseen:
– Häpeä on poistunut avioeron ympäriltä, kaikki on mahdollista ja hyväksyttävää. Toisaalta elämme aika kiihkeässä maailmassa, jossa tavallisuus, sitoutuminen ja arki häviävät kyllä kilpailun syville kokemuksille ja vapauden tunteelle.
Työssään ja ystäväpiirissään Johanna näkee saman kaaren toistuvan erosta toiseen.
– Sanotaan, että sehän oli ihan hyvä mies tai nainen. Kestää aikansa, ennen kuin oikeat tunteet uskalletaan sanoa: se kohtelikin minua väärin, meillä ei ollutkaan kaikki hyvin. Viha tulee vasta ajan kanssa.
Uusi rakkaus?
Johanna eli miehensä kanssa lapsuudesta aikuisuuteen; he tapasivat Johannan ollessa 17-vuotias ja erosivat ennen viisikymppisiä. Eron jälkeen pelotti: Jäänkö yksin? Kuka oikeastaan olen? Johanna kertoo oppineensa olemaan itsekseen vasta näiden kahdeksan eron jälkeisen vuoden aikana.
Ja on uusi rakkauskin löytynyt, lähempää kuin olisi arvannut: vanha nuoruudenrakkaus lähetti äidin kautta terveisiä, ja sillä tiellä ollaan yhä.
– Olemme käyneet eronneiden ja karanneiden tien. Asuimme yhdessä, mutta nyt asumme erillämme. Ostimme kuitenkin juuri yhteisen kesämökin, joten taidamme olla tosissamme ja toisissamme kiinni, Johanna sanoo, selvää lämpöä äänessään.
Oletko sinä kokenut avioeron yli 55-vuotiaana? Kerro tarinasi toimittajalle: marjaana.wikman@mtv.fi