Tästä syystä ero tulee miehelle usein yllätyksenä

Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista 5:33
Miten miehet kokevat eron? Tuoretta tietoa miesten erokokemuksista.

Tavat puhua tunteista voivat olla niin erilaisia, että naisen toive erosta tulee lopulta miehelle uutisena. Miessakit ry:n kyselyssä kaiveltiin esiin tietoa miesten erokokemuksista.

Parisuhdepuheessa viljelty vanha totuus on, että miehille naisen erotoive tulee usein yllätyksenä. Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkosen mukaan tavat puhua tunteista suhteessa voivat olla niin erilaisia, että naisen toive erosta tulee lopulta miehelle yllätyksenä.

– Miehet eivät ehkä ole tajunneet, millä syvyydellä ongelmat ovat parisuhteessa, Kekkonen sanoo.

"Miehet voivat ehkä joskus toivoa liian pitkään"

Miessakit ry:n kyselyssä miehet kertoivat yhdeksi suhteen ongelmaksi sekä oman että kumppanin vajavaisen kommunikoinnin.

– Miehet ymmärtävät tämän kommunikoinnin merkityksen yhä paremmin, Kekkonen sanoo.

Toisinaan suhteessa ollaan odottelemassa parempia aikoja ja sitä, että tilanne jotenkin selviäisi.

– Miehet voivat ehkä joskus toivoa liian pitkään. Kestää tilanteessa, jossa ei kannattaisikaan kestää, Kekkonen sanoo.

"Se turvaverkko voi tuntua hyvin ohuelta eron hetkellä"

Reaktio eron tunnemyrskyyn voi olla rajukin, varsinkin, jos kumppanin eroaie tulee yllätyksenä. Miehillä esimerkiksi alkoholinkäyttö eron yhteydessä voi jopa kahdeksankertaistua, Kekkonen kuvaa.

Kekkosen mukaan miehetkin haluavat puhua tunteistaan, mutta paikkaa puheelle ei aina löydy. Esimerkiksi sukulaisille voi tuntua hankalalta puhua, ja ammattilaisen asenne voi tuntua miehestä epäkunnioitavalta.

– Jos [miehet] eivät ole valmistautuneet siihen [eron mahdollisuuteen] ja laittaneet kaikki elämänsä panokset kiinni siihen perheeseen ja työelämään, se turvaverkko voi tuntua hyvin ohuelta eron hetkellä, Kekkonen sanoo.

Eronneet kertoivat kyselyssä kohdanneensa myös vieraannuttamista. Vieraannuttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa exä esimerkiksi puhunuu pahaa isästä, mustamaalaa tätä tai hankaloittaa lapsen kanssa vietettyä aikaa. Samalla tuhoutuu lapsen yhteys toiseen vanhempaan.

Mistä vieraannuttamisessa on kysymys? Miksi ero tulee miehelle yllätyksenä? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta jutun alussa.

Katso myös: Jos nainen uhkaa erossa "ottaa yksinhuoltajuuden", voiko niin todella tapahtua?

Lue myös:

    Uusimmat