Esimiespoliisit syytteessä ikäsyrjinnästä – "Voiko 65-vuotias koiraohjaaja ottaa rosvoja kiinni?"

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään kahdelle Helsingin poliisilaitoksella esimiesasemassa työskentelevälle poliisille luettuja työsyrjintäsyytteitä.

Toinen poliiseista on rikosylikomisario ja toinen rikoskomisario. Molempia syytetään työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan poliisit ovat syrjineet kahta yli 50-vuotiasta koiraohjaajana työskennellyttä poliisia heidän ikiensä perusteella. Rikokset, joista poliiseja syytetään, ovat tapahtuneet alkuvuodesta 2021.

Syytteen mukaan poliisit olivat todenneet koiraohjaajien olleen liian vanhoja jatkamaan tehtävissään sen jälkeen, kun heidän nykyiset koiransa eläköityvät poliisikoiran tehtävistä. 

Poliisit vaativat korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Toinen vaati korvausta myös ansiotason pienentymisestä, sillä koiraohjaajalle maksetaan kuukausittain 495 euron suuruista lisää palkan päälle. Hän vaatii lisiä 10 vuoden ajalta.

Oikeus käsittelee tapauksessa todisteena muun muassa äänitallennetta, jossa toinen päällikköasemassa olevista poliiseista kysyy retorisesti, "voiko 65-vuotias koiraohjaaja ottaa huumerosvoja kiinni".

Rikoslain mukaan työsyrjinnällä tarkoitetaan työntekijän tai työnhakijan asettamista epäedulliseen asemaan ilman painavaa ja hyväksyttävää syytä. Esimerkiksi työnantaja, joka etsii töihin tietyn ikäistä henkilöä tai tietyn sukupuolen edustajaa, voi syyllistyä työsyrjintään.

Työsyrjinnästä voi seurata sakko- tai enintään kuuden kuukauden mittainen vankeusrangaistus

Lue myös:

    Uusimmat