Kaikki yli 5-vuotiaat lapset saavat nyt koronarokotuksen: Tiukasta rokotejärjestyksestä luovutaan, myös työterveys pääsee antamaan rokotuksia

Koronarokotukset laajenevat myös perusterveisiin 5–11-vuotiaisiin. Valtioneuvosto päätti asiasta tänään keskiviikkona ylimääräisessä istunnossaan, ja asetus tulee voimaan huomenna. 

Rokotusasetuksen muutoksessa rokotusten antaminen ikärajakohtaisesti poistuu. Tämä antaa työterveyshuollolle vapauden rokottaa työikäisiä aiempaa tehokkaammin. Tämä vapauttaa rokotusaikaa myös muille julkisessa terveydenhuollossa.

Lasten rokottaminen pääsee toden teolla vauhtiin koulujen joululomien jälkeen. Jo aiemmin koronarokotus oli sallittu riskiryhmiin kuuluville 5-11-vuotiaille.

Lisäksi valtioneuvosto päätti, että myös laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat voivat antaa koronavirusrokotteita.

Koronavirusrokotusten antamisen edellytyksenä on, että mainituilla ammattihenkilöillä on riittävä lääkehoidon osaaminen ja asianmukainen rokotuskoulutus.

Asetus tulee voimaan 23. päivä joulukuuta.

Rokotteiden äärimmäisen harvinaiset haittavaikutukset lapsilla samoja kuin aikuisillakin

THL:n mukaan 5–11-vuotiailla koronavirustaudin aiheuttama taudinkuva on pääosin lievä ja ikäryhmän tautitaakka on ollut epidemian aikana hyvin matala.

THL on tiedottanut aiemmin, että Yhdysvalloista saadun turvallisuusnäytön valossa yleisimmät rokotuksen haittavaikutukset lapsilla ovat samankaltaisia kuin 12 vuotta täyttäneillä rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa.

Vakavista haittavaikutuksista tutkimuksissa ilmeni, että harvinaisten sydänpussin ja sydänlihaksen tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

THL:n lausunnon mukaan tällä hetkellä ainoa Euroopan komission myyntiluvan saanut 5–11-vuotiaiden lasten koronarokottamiseen soveltuva rokote on Pfizerin ja Biontechin koronarokote.

Kiuru: Rokottamisjärjestys ei enää perusteltu

Sosiaali- terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi hallituksen lehdistötilaisuudessa, että rokottamisjärjestyksen poistamisen myötä työterveyshuolto pääsee nyt toden teolla rokottamaan työikäisiä.

Perusteluiden mukaan tilanne on muuttunut viime vuoden ja tämän vuoden taitteesta, jolloin rokottamisjärjestyksestä säädettiin.

–  Silloin meillä oli rokotteita hyvin vähän saatavilla ja oli hyvin perusteltua, että meillä oli tiukka rokotejärjestys, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lehdistötilaisuudessa.

Kiurun mukaan tarkoitus on, että työikäisiä rokotettaisiin työterveyshuollossa ja kuntien ajat vapautuisivat muille ryhmille.

THL:n lausunnon mukaan kolmansien annosten antamisessa kiireisintä olisi saada 60 vuotta täyttäneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat rokotettua.

STM:n tiedotteen mukaan haavoittuvaisimpien ryhmien rokottamisesta pitää huolehtia myös jatkossa, vaikka rokottamisjärjestyksestä luovutaan.

Lue myös hetki hetkeltä seuranta hallituksen infosta: Hallitus vetää hätäjarrusta, neljälle alueelle kovia määräyksiä



Lue myös:

    Uusimmat