Esko Ahon mukaan Putinin tulee käymään huonosti ja Venäjän pinnan alla voi olla jotain, mitä emme näe.
Suomen pääministerinä vuosina 1991–1995 toiminut Esko Aho omaa poikkeuksellisen pitkän perspektiivin vaikuttamisesta ja politiikasta. Hän on toiminut vuosien aikana myös useissa tehtävissä Venäjällä, jossa hän jätti tehtävänsä vuonna 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Aho on tavannut useita kertoja myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin, jota hän kuvailee varsinkin uransa alkutaipaleella ihmiseksi, josta oli vaikea saada minkäänlaista kuvaa.
MTV Uutiset näytti Esko Aholle videon nuoresta täysin tuntemattomasta Putinista kättelemässä häntä vuonna 1991 Presidentinlinnassa. Näin Aho kommentoi tulevan presidentin tapaamista videolla.
4:29
Putinin muutos on kuitenkin ollut nopea ja hurja. Ahon mukaan valta on tehnyt tehtävänsä.
– Pitkä vallassa olo, johon liittyy hänen henkilökohtaisia asenteita ja ambitioita. Voi sanoa, että kun historiaa katsoo taaksepäin, niin esimerkkejä löytyy hyvin paljon siitä, että kun sama henkilö on pitkään vallassa ja saavuttaa Putinin tapauksessa lähes itsevaltaisen aseman, kyllä se jättää jälkensä siihen miten toimitaan ja se johtaa myös hyvin usein tällaisiin tilanteisiin, mitä me ollaan nähty Ukrainassa, nykyään China Office of Finnish Industriesin hallituksen puheenjohtajana toimiva Aho kertoo.
Mutta miten Putinin loppujen lopuksi käy?
– Huonosti, mutta kysymys kuuluu, että milloin tuo muutos tapahtuu? Sitä me emme tiedä.
– Ei ole ketään, kuka pystyy ennustamaan varmasti mitä tapahtuu, mutta Venäjälle tämä kausi on suureksi vahingoksi ja se tulee kärsimään tästä sodasta pitkään vielä Putinin jälkeenkin.
Jarno Kuusinen / All Over Press
Miten Venäjän, lännen ja Suomen välit ratkeavat?
Ahon mukaan riippuu täysin Venäjästä, mitä tulee sen jäätäviin suhteisiin Suomen ja muun lännen kanssa. Olennaista on se, mitä Putinin jälkeen tapahtuu.
– Pidän aivan ratkaisevana kysymyksenä sitä, saako nuori neuvostoajan jälkeen syntynyt sukupolvi jossakin vaiheessa vuoronsa Venäjällä. Se ei ole saanut sellaista. Sillä ei ole mitään vaikutusvaltaa siihen, mitä maassa tapahtuu.
– Ainoa toivo Venäjällä on se, että nuori sukupolvi saa jossakin vaiheessa mahdollisuuden johtaakseen maan. Se tarjoaisi muutoksen mahdollisuuden.
Lue myös: Esko Aho sanoo olleensa väärässä Venäjän suhteen
"Kun mahdollisuus tulee, voidaan nähdä, kuinka vahva on vaihtoehtoinen voima"
Mutta missä nuori sukupolvi on, kun heitä tarvittaisiin nousemaan barrikadeille? Aho vertaa tilannetta 80-luvun lopun Neuvostoliittoon, jossa tilanne muuttui yllättäen ja nopeasti.
– Ei silloinkaan mitään suuria muutosvoimia ollut näköpiirissä. Mihail Gorbatšov oli itsessään jonkinlainen muutosvoima, mutta eihän se mitään suurta järjestelmämuutosta se hänen pyrkimyksensä tarjonnut.
– Sitten yhtäkkiä 90-luvun alussa ilmaantui nuoria koulutettuja ja hämmästyttävän hyvin markkinatalouteen ja jopa demokraattisiin periaatteisiin perehtyneitä vaikuttajia ja politiikkoja Venäjällä.
Pinnan alla siis kuplii aina jotain, mitä me emme välttämättä näe.
– Kun mahdollisuus tulee, voidaan nähdä, kuinka vahva se vaihtoehtoinen voima todellisuudessa on. Nykyinen hallinto pitää sen kovalla kädellä kurissa, on helppo ulkopuolelta sanoa "miksi että protestoi". Ne jotka asuvat Venäjän olosuhteissa perheensä tai työpaikkansa kanssa, olosuhteet ovat aika karut.
Katso Ahon haastattelu yläpuolelta.
Korjattu jutusta kirjoitusvirheitä ja muokattu muotoilua kello 15.30.