Espanjalaispoliitikko lyttäsi Suomen hallituksen Petteri Orpon silmien edessä – nosti esiin myös Riikka Purran saksikuvan

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on joutunut vierailullaan Euroopan parlamentissa Strasbourgissa tilille hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

Muun muassa EU-parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja, espanjalainen Iratxe Garcia kritisoi tänään täysistunnossa Petteri Orpon hallitusta rajuin sanankääntein. 

Garcia arvosteli keskustaoikeistolaisten ja äärioikeistolaisten puolueiden yhteistyötä eri puolella Eurooppaa.

Europarlamentin täysistunnossa vierailleen Petteri Orpon silmien edessä hän kiinnitti huomion myös Suomeen.

– Herra Orpo, uskotko että paras tapa puolustaa työntekijöiden oikeuksia on lakko-oikeuden rajaaminen? Garcia kysyi.

– Oletko ylpeä valtiovarainministeristänne, kun hän poseeraa sosiaalisessa mediassa isojen saksien kanssa, ilmaisten tyydytystä ihmisten sosiaaliturvan leikkaamisesta? Garcia tiedusteli.

Valtiovarainministeri Riikka Purrasta (ps.) julkaistiin hiljattain kuva, jossa hän poseeraa hymyillen saksien kanssa perussuomalaisten kansanedustajien ryhmäkuvassa. Otoksesta on noussut pienimuotoinen kohu.

"Teidän liittonne on oikea uhka demokratiallemme"

Sävyltään ja sanavalinnoiltaan erittäin jyrkässä puheessaan Garcia kiinnitti nimiä mainitsematta huomiota etenkin perussuomalaisiin ministereihin.

– Tuntuuko mukavalta olla hallituksessa sellaisen ministerin kanssa, joka julistaa itsensä natsiksi? Tämä henkilö on yhä ministeri, Garcia laukoi. 

Mitä ilmeisimmin Garcia viittasi elinkeinoministeri Wille Rydmaniin (ps.), jonka vuoden 2016 natsivitsailuista noussut kohu levisi ulkomaisiin medioihin asti viime kesänä.

– Herra Orpo, teidän liittonne äärioikeiston kanssa on oikea uhka demokratiallemme ja eurooppalaiselle projektille, Garcia julisti saaden aplodit osalta europarlamentaarikoista, oletettavasti etupäässä vasemmistolaisilta.

Garcian puheenjohtama S&D-ryhmä määrittelee itsensä keskustavasemmistolaiseksi. Suomalaispuolueista S&D-ryhmään kuuluu SDP.

"Petteri Orpon Eurooppa, ei ole se, jota me tarvitsemme"

Vasemmistoryhmän yhteispuheenjohtaja, Tanskan europarlamentaarikko Nikolaj Villumsen totesi olevansa pettynyt siihen, että hän joutuu toivottamaan tervetulleeksi pohjoismaisen pääministerin, joka vastustaa ay-liikkeen oikeuksia.

Hän otti asiaan kantaa myös X:ssä.

– Petteri Orpon tarjoama Eurooppa – sosiaalisten leikkausten ja ammattiyhdistysten toiminnan ja protestioikeuksien rajoittamisen Eurooppa – ei ole se Eurooppa, jota me tarvitsemme! Villumsen kirjoitti.

Ville Niinistö ryöpytti Orpon puhetta

Myös suomalaismepit osallistuivat keskusteluun.

Suomen vihreiden meppi Ville Niinistö kiitti Orpoa Ukrainaa ja eurooppalaista puolustusta koskevasta osuudesta, mutta antoi esimerkiksi voimakasta kritiikkiä Orpon hallituksen politiikasta kotimaassa.

– Pääministerimme on lempeiden sanojen mies. Orpo sanoi, että haluaa rakentaa pohjoismaalaista työmarkkinamallia Suomessa, mutta hänen hallituksensa itse asiassa purkaa sitä. Hän sanoo, että Suomi haluaa saavuttaa hiilineutraaliustavoitteen, mutta hänen hallituksensa ei tee toimenpiteitä sen saavuttamiseksi esimerkiksi metsäpolitiikassa, Niinistö ryöpytti.

Niinistö nosti esille myös Orpon haastattelun Politico-lehdelle, jossa Orpo sanoi, ettei pidä perussuomalaisia enää äärioikeistolaisena puolueena. 

Haastattelussa Orpo esitti, että hallitusvastuu on tehnyt puolueesta maltillisen.

Niinistö kysyi, onko kokoomus mahdollisesti siirtynyt itse oikeammalle "oikeuttaakseen epätasa-arvoisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan vastaisen" politiikan.

– Minun kysymykseni on, että mikä puolue hallituksessa on itse asiassa muuttunut? Suomessa nähdään nyt laajimmat lakot vuosikymmeniin, kun hallituksesi on tehnyt laajoja leikkauksia työ- ja sosiaaliturvaan, Niinistö sanoi.

Perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner taas sanoi, ettei Suomen hallituksessa ole äärioikeistolaista puoluetta, vaan kyseessä on isänmaallinen hallitus, joka haluaa korjata "edellisen sosialistihallituksen katastrofaalisen perinnön ja sen jättämän suunnattoman velkataakan".

Eero Heinäluoma (sd.) puolestaan kysyi, eikö hallituksen pitäisi viedä eteenpäin yritysvastuudirektiiviä ja luontokadon pysäyttävää lainsäädäntöä samoin kuin kunnioittaa naisten oikeuksia ja työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia suurten monikansallisten yritysten puristuksessa.

"Hallituksessani ei ole äärioikeistolaisia puolueita"

Pääministeri Orpo sai tilaisuuden vastata kritiikkiin täysistunnossa.

– Rouva Garcia Perez, ja monet muut myös. Hallituksessani ei ole äärioikeistolaisia puolueita, Orpo vakuutti.

– Suomen hallitus on laillisuusperiaatteen, demokratian ja sukupuolten tasa-arvon puolella. Se on Ukrainan ja EU:n puolella.

Orpo puolusti myös hallituksen työmarkkinauudistuksia ja leikkauksia.

– Monet teistä olivat huolestuneita uudistuksista, joita teemme Suomessa. Mutta meidän on tehtävä nuo uudistukset, koska 15 vuodessa talouskasvumme on loppunut. Olemme menettämässä hyvinvointimme Suomessa ja siksi uudistamme talouttamme. 

Orpo puhui tilanteesta itärajalla

Parlamentissa pitämässään puheessa Orpo nosti esille Suomen rajaturvallisuuden.

Orpo totesi, että Venäjä käyttää muuttoliikettä aseena Suomen ja koko EU:n painostamiseksi.

– Venäjä sysää kolmansien maiden kansalaisia kohti itäistä maarajaamme. Tätä ei voida hyväksyä. Lukumäärät ovat edelleen suhteellisen pieniä, mutta ilmiö on huolestuttava. Jos emme nyt onnistu pysäyttämään ilmiötä, siitä muodostuu määräkysymys ja suurempi uhka kansalliselle ja eurooppalaiselle turvallisuudelle.

Hän sanoi, että Suomen hallitus on sulkenut itärajan ja valmistelee uutta lainsäädäntöä. Hän nosti myös esille, että EU-tasolla on arvioitava, riittääkö lainsäädäntö nykyisellään tällaisiin ilmiöihin vastaamiseen.

– Toimimme näin suojellaksemme koko EU:ta. Hybridihyökkäys rajallamme on hybridihyökkäys koko Eurooppaa vastaan. Tästä syystä meidän on arvioitava nykyistä EU:n lainsäädäntöä, jotta tiedämme, onko se nykyisellään riittävän vahva vastaamaan näihin haasteisiin. Jos sen vahvuus ei riitä, meidän on harkittava sen päivittämistä, jotta se vastaisi nykypäivän haasteita.

Hänen mukaansa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on myös laajemmin aiheuttanut haasteita raja-alueille muun muassa kaupankäynnin pysähtymisen vuoksi.

–  On tärkeää, että toimeenpanemme EU-tason linjauksia raja-alueiden elinvoiman palauttamiseksi ja niiden lujittamiseksi ulkoisia uhkia vastaan.

Orpon mukaan Euroopan puolustusteollisuuden kehittäminen on ykkösprioriteetti.

– Naton jäsenenäkin me uskomme, että Eurooppa pystyy moneen. Nato ja EU eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan täydentäviä.

Ukrainan sodan hän totesi olevan karu muistutus Euroopalle.

– Ukrainassa käynnissä oleva sota ei ole vain konflikti maanosamme rajalla. Se on myös karu muistutus Euroopan rauhan hauraudesta. Se uhkaa juuri niitä periaatteita, joille unionimme on rakennettu, Orpo sanoi.

Orpo sanoi uskovansa, että EU voisi saada arvokasta oppia Suomen varautumismallista. Siksi hän kertoi Suomen pyytävän komissiota laatimaan ja julkaisemaan EU:n ensimmäisen valmiusunionistrategian.

– Vastaavilla kokonaisvaltaisilla ja ennakoivilla strategioilla voisimme vahvistaa koko unionin kriisinkestävyyttä.

Juttua täydennetty 13.3.2024 kello 19.22.

Lue myös:

    Uusimmat