Hanna Haapamäki joutui joulun alla koronakaranteeniin työmatkalla Espanjassa. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa kiertueella ollut huilisti kulutti karanteenipäivät 12 neliön hotellihuoneessa joogaamalla ja katsomalla Netflixiä. Hän pysyi lopulta terveenä, mutta karanteeni ja uusi korona-aalto ajoivat muusikon työn puolesta entistä ahtaammalle.
Espoolainen Hanna Haapamäki läksi Helsingin Barokkiorkesterin kanssa Espanjaan seitsemän päivän konserttikiertueelle 10. joulukuuta. Kiertue oli ennen tätä peruttu kahteen kertaan. Muusikot odottivat vihdoin toteutuvaa matkaa innokkaasti.
– Tämä oli erittäin kaivattu ja odotettu konserttikiertue, Haapamäki kuvaa.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Huono onni kuitenkin jatkui perillä. Kun 23-jäseninen orkesteri ollut reissussa muutaman päivän, yksi soittajista sairastui. Tauti osoittautui koronaksi.
– Siitä lähti tilanne käyntiin, ja ruvettiin testaamaan koko orkesteria, Haapamäki kertoo.
– Sitten löytyi vielä kaksi tartunnan saanutta.
Orkesterin viimeinen konsertti peruttiin, ja Espanjan terveysviranomaiset määräsivät kaikki orkesterin jäsenet kymmenen päivän karanteeniin.
Karanteenihotelli sijaitsi Murciassa lähellä Alicantea. Terveet vapautettiin seitsemän päivän jälkeen negatiivisilla testituloksilla.
Lue myös: Kolmella suomalaisorkesterin jäsenellä koronatartunta – kaikki 23 muusikkoa karanteenissa Espanjassa: "Tilanne on stressaava"
"Vuorokaudessa on aika monta tuntia, kun sen viettää hotellihuoneessa"
Espanjassa karanteeni tarkoitti käytännössä sitä, että kukaan ei saanut poistua huoneestaan.
– Suomessahan karanteeni kuulostaa jopa aika mukavalta, kun saa käydä ulkona, mutta muualla maailmassa ole suinkaan sellaista, vaan siellä sitten kökitään sisällä. Ja jos on jäänyt karanteeniin hotelliin, hotellihuoneesta ei poistuta, Haapamäki selvittää.
– Ruokaa tilattiin huoneen ovelle netin kautta.
Haapamäki hoiteli karanteenin alussa paperitöitä ja perui jo sovittuja keikkoja.
– Ylipäätään ensimmäisinä päivinä oli tarmoa hoitaa freelancer-muusikon elämään kuuluvaa tuotantopuolta; kaikki sihteerin hommat pois alta.
– Kun jossain vaiheessa kaikki työt oli tehty moneen kertaan, lamaannus alkoi hiipiä päälle. Kyllä vuorokaudessa on aika monta tuntia, kun sen viettää 12 neliön hotellihuoneessa, Haapamäki toteaa ja naurahtaa.
Lue myös: Miten kauan töistä voi olla pois ilman koronatestitulosta, mitä tehdä jos asuinkumppani sairastuu? Kolme kysymystä ja vastausta työntekijälle
Harjoitteluun ei riittänyt motivaatiota
Haapamäen tilannetta helpotti se, että myös hänen muusikkomiehensä oli matkassa mukana ja majoittui samassa hotellihuoneessa.
– Minä olen huilisti ja mieheni sellisti, ja kyllä siinä tuli vähän soitettuakin. Mutta pakko myöntää, että motivaatio harjoitella kärsi. Ehkä myös vähän armahdin siippaa, ettei ihan tuntitolkulla viitsinyt soittaa.
– Muutoin oli onnekasta, kun meillä oli toisistamme juttuseuraa toisin kuin muilla. Pystyimme purkamaan tilannetta, ettei tarvinnut seinille hyppiä.
Myös orkesterin karanteeni-Whatsapp-ryhmä oli Haapamäen mukaan korvaamaton kommunikointiväline ja ajanviettokeino.
– Muusikoiden tekemät videot ja ylitsepursuava viestinvaihto pitäisi – karanteenikollegaa lainatakseni – tallentaa Suomen kansallisarkistoon korona-ajankuvana.
Lue myös: Mitä tehdä, jos jää koronajumiin maailmalla? Kustannukset omaan piikkiin, apua saa matkanjärjestäjältä ja viranomaisilta
Joogavideot helpottivat hotellielämää
Liikkumaan tottuneelle Haapamäelle paikalleen myös pakotettu elämä oli vaikea paikka.
– Meillä on iso labradorinnoutaja, jonka kanssa kolme kertaa päivässä mennään pitkin metsiä, niin oli kyllä vieroitusoireita. Sitten piti kaivaa netistä jooga- ja jumppavideota ja koettaa saada niillä päivään jotain sisältöä ja rytmiä.
Kukaan ei lähtenyt karkailemaan
Haapamäen mukaan kukaan karanteeniin määrätyistä ei yrittänyt irtiottoa ja karkuretkeä käytävälle, saati ulos.
– Me suomalaiset ollaan muutenkin hyvin viranomaiskuuliaista kansaa, mutta ennen kaikkea kaikki halusivat sieltä oikeasti kotiin mahdollisimman pian. Sitä ei haluttu vaarantaa.
Myös mahdollinen tartunta huolestutti – samasta syystä.
– Olimme kaikki kaksi rokotetta saaneita perusterveitä ihmisiä, eli siinä mielessä sairastuminen ei pelottanut. Mutta ajatus siitä pelotti, että karanteeni jatkuisi vieläkin pidempään. Ei vain siksi, että joutuisimme olemaan joulun siellä, vaan siksi, että menettäisimme yhä enemmän töitä karanteenin takia.
– Töistä valtavan suuri osa on peruuntunut kahden viime vuoden aikana koronarajoitusten ja muuttuvien sääntöjen takia.
Lue myös: Lapissa ulkomaalaisia koronakarkureita – tiedossa useita tapauksia, joissa turisti on palannut kotimaahansa luvatta
Jouluksi kotiin
Haapamäki on iloinen siitä, että suurin osa orkesterin jäsenistä pysyi terveenä ja että pääsi kotiin jouluksi. Karanteeni päättyi jouluaatonaattona.
Lue myös: Espanjassa karanteeniin määrätyn Helsingin Barokkiorkesterin joulu sai onnellisen lopun – suurin osa jäsenistä pääsi Suomeen
Se, mikä kotimatkalla ihmetytti, oli että Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustajilta ei kysytty edes koronapasseja.
– Suoraan vain kävelimme ulos. Oli minulla koronapassi kädessä valmiina, mutta ei sitä kukaan halunnut katsoa, Haapamäki kummastelee.
"Kaikki eivät ymmärtäneet konserttikiertuetta Espanjaan"
Haapamäki on pahoillaan ennen matkaa joiltakuilta rivien välissä saamastaan palautteesta, jossa kiertueen oikeutusta epäiltiin.
– Aistin, että kaikki eivät ihan ymmärtäneet sitä, että lähdetään Espanjaan soittamaan konsertteja, Haapamäki toteaa.
– Mutta tämä on meidän työtämme. En tiedä montakaan muusikkoa, joka kieltäytyisi tällaisesta työtehtävästä ja tilaisuudesta. Koronatilanne vaihtui lisäksi niin yllättäen pahemmaksi omikronmuunnoksen myötä, ettei kukaan olisi uskonut ennen reissua tähän käänteeseen.
Luku selvillä: Luku selvillä: Näin paljon tehokkaammin omikron leviää kuin delta – taustalla yksi merkittävä syy
Lomamatkalle Haapamäki ei itsekään korona-aikana välttämättä lähtisi.
– Tämän kokemuksen jälkeen se ei tulisi ensimmäisenä mieleen. Työntekijänä ja muusikkona taas koen, että en voi – enkä halua – kieltäytyä konserteista, varsinkin kun niitä on niin pitkään kielletty.
– Ei voi tietää, jääkö korona tänne pörräämään loppuiäksi vaihtaen vain muotoa. Ei vaihtoehto voi olla, se, että muusikot jäävät kotiin ja pistävät pillit pussiin, kun kuitenkin esimerkiksi baareissa, ravintoloissa ja kauppakeskuksissa saa käydä. Kyllä täytyy pienen ihmisen voida elää ja tehdä töitä.
Ulkomailla on koronajumissa lukuisia suomalaisia
Ulkomailla on tällä hetkellä jumissa lukuisia suomalaisia koronaan sairastuneita tai taudille altistuneita.
Finnairin ja Aurinkomatkojen tiedossa on useita karanteeniin joutuneita, ja myös ulkoministeriölle on tullut kyselyitä asiasta. Muutamia suomalalaisia on UM:n mukaan joutunut ulkomailla myös sairaalahoitoon koronan takia.
UM:sta kerrotaan, että karanteenia ei voi välttää, jos kyseisen maan viranomaiset ovat sellaisesta päättäneet. Suomi ei voi tällöin vaikuttaa asiaan. Myös esimerkiksi karanteenista aiheutuvat majoituskustannukset saattavat tulla matkailijan itsensä maksettavaksi.
– Ulkoministeriö ei voi koskaan maksaa eikä taata suomalaisten sairaalalaskuja eikä järjestä kotiutuksia. Suosittelemme aina ottamaan matkavakuutuksen, UM:stä todetaan