Helsinkiläinen Ella Koistinen on ollut neljä päivää eristettynä hostellihuoneessa Perun Cuscossa koronaepäilyn takia. Hänellä ei ole mitään tietoa siitä, milloin hän pääsee ulos muutamien neliöden kokoisesta huoneesta.
Sänky, kylpyhuone ja kaksi pientä ikkunaa. Hieman pähkinöitä ja muutama hedelmä. Koistinen säännöstelee viimeisiä eväitään "pahan päivän varalle", sillä hostellin kiikuttamat ruoat eivät useinkaan ota huomioon keliaakikon ruokarajoituksia.
Koistinen eristettiin hostellihuoneeseen neljä päivää sitten.
Hän oli ystävänsä Ville Seppälän kanssa lomailemassa Perun Cuscossa, kun alkoi tuntea itsensä flunssaiseksi. Koronauutisten vuoksi hän koki, että asiasta on hyvä kertoa hostellin henkilökunnalle.
– Ensiksi he sanoivat, että se on vain flunssaa ja että on turha huolehtia.
Tilanne kuitenkin muuttui, kun paljastui, että hostellissa aiemmin yöpyneellä henkilöllä oli todettu koronatartunta.
Lue myös: MTV seuraa Suomen koronatilannetta: katso täältä uusimmat tiedot!
"En ole saanut lääkkeitä"
Hostellin ovet laitettiin säppiin heti tartuntauutisen jälkeen. Vieraat jäivät karanteeniin hostellin seinien sisälle. Koistinen sen sijaan eristettiin heti omaan huoneeseensa, sillä olihan hänellä ollut koronaan viittaavia oireita.
– Seuraavana päivänä huoneeseen tuli lääkäri täysissä varusteissa ottamaan koronatestiä. Hän otti nielusta näytteen.
Koistinen ei ollut huolissaan, sillä hän oli hyvässä kunnossa odottaessaan koronatestiä. Tulosten saaminen kesti vuorokauden.
– Terveysviranomaiset tulivat kertomaan tulokset tänne huoneeseeni. Minulle sanottiin, että olet täällä huoneessa eristettynä ainakin 4. huhtikuuta asti. SIlloin viruksen pitäisi olla poistunut kehostani.
Nyt Koistinen on ollut yhteensä neljä päivää eristyksissä. Hän pitää itseään onnekkaana, sillä hänen oireet ovat edelleen lieviä. Pahimpana piinana on päänsärky.
– Eilen sattui päähän niin paljon, että oksetti. Toissapäivänä minulle sanottiin, että saan lääkkeitä ja lääkärin numeron, mutta en ole saanut numeroa tai lääkkeitä vieläkään.
Lue myös: 26-vuotiaan kauhea koronakokemus muistuttaa, ettei virus iske vain vanhuksiin – voimakkaat oireet yllättivät amerikkalaisen Fionan: "En voinut puhua, en voinut kävellä"
Ei tietoa ulospääsystä
Matkakumppani Ville Seppälä on auttanut Koistista ruoan ja lääkkeiden kanssa. Kun Koistinen ei saanut lääkäreiltä apua päänsärkyyn, Seppälä toi hänelle lääkkeitä.
Pääasiassa hostellin päällikkö vastaa Koistisen asioita ja siitä, että hänellä on kaikki hyvin huoneessaan. Koistisen mukaan päällikköä on hankala saada kiinni, ja se turhauttaa.
Koistisen on tarkoitus saada huoneeseen yhteensä neljä ateriaa päivässä. Toisinaan Seppälä kiikuttaa oven taakse ruokaa, jos hostellin päällikkö ei ole kerennyt asiaa hoitamaan. Huoneesta on myös loppumassa hygieniatuotteet.
– Jos meidät laitetaan eristykseen, niin oletan, että tämä hoidetaan kunnolla. Mulla on loppumassa kaikki saippuat ja shampoot, eikä ole mitään hajua, saanko niitä mistään. Mietin, että pitääkö tässä alkaa säännöstellä suihkussa käyntiäkin.
Tiedottomuus on kuitenkin asia, joka Koistista vaivaa eniten.
– On tosi turhauttavaa olla täällä yksin neljän seinän sisällä. Informaatio ei kulje, ja kukaan ei kerro, milloin pääsen pois. Tämä on hyvin hämmentävä tilanne.
Uhkana jopa kolmen kuukauden karanteeni
Seppälän mukaan hostellissa on myös toinen koronapotilas. Tautitapausten vuoksi koko rakennus on eristetty ja poliisit vartioivat edessä kulkevaa katua.
Toisin kuin Koistinen, Seppälä saa liikkua vapaasti hostellin seinien sisäpuolella. Ulkopuolelle ei hänelläkään ole mitään asiaa.
– Hostellin päällikkö sanoi, että lähdette ulos 5–10 vuoden linnatuomion uhalla. Hostellin edusta on kokonaan aidattu, eikä sinne pääse, sillä poliisit vartioivat katua.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen...
Hostellivieraille on sanottu karanteenin kestävän vähintään kuukauden. Seppälän mukaan heitä on peloteltu myös kolmen kuukauden karanteenilla. Vaikka tilanne tuntuu mahdottomalta, Seppälä kertoo, että heistä pidetään hyvää huolta.
– Voisi paljon huonomminkin mennä. Täällä on paljon mukavia ihmisiä ja katto pään päällä. Toki tässä jo vähän huomaa, että jengiä alkaa ahdistaa. Koitetaan rauhoitella toisiamme, kun ei me täältä pois päästä. Se on fakta.
Seppälä kertoo, että sääntöjen rikkomisesta tulisi palautetta myös muilta hostellivierailta, sillä kukaan ei halua ottaa riskiä, että karanteeni pitenisi hölmöilyn vuoksi.
– Ei kukaan halua olla täällä kolmea kuukautta, siksi sääntöjä noudatetaan asiallisesti. Toivon mukaan tämä päättyy nyt kuukauden päästä.
Lue myös: Unelmien loma muuttui painajaiseksi: Pieksämäkeläinen perhe jäi jumiin Nicaraguan tulivuorisaarelle – "Nukuimme öisin rottien kanssa"
Lennoista ei tietoa
Koistista mietityttää paikallisten suhtautuminen koronatartunnan saaneisiin nyt, kun asia leviää uutisissa.
– Paikalliset eivät suhtaudu kovin hyvin siihen, että täällä on turisteja, joilla on korona. Täällä ei oteta tätä koronaa välttämättä niin hyvin.
Koistisella oli varattuna lento Suomeen, mutta lento peruttiin. Vaikka lento olisikin lähtenyt maasta, ei hän olisi päässyt lennolle koronaeristyksen vuoksi. Koistinen kertoo olleensa myös suurlähetystöön yhteydessä.
– Sieltä soitettiin ja kysyttiin vointia ja tilannetta. Sanoivat, että jos tulee kysymyksiä niin saa soitella.
Tällä hetkellä Koistisen on mahdotonta varata paluulentoja, sillä hän ei tiedä tarkkaan, milloin eristys loppuu.
– Tietysti se huolettaa, miten pääsen takaisin Suomeen.