Essayah väisti kysymykset lakipäätöksestä huteralla selityksellä: "En ole voinut seurata Suomen politiikkaa"

Kiinassa vieraileva maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) väisti lehdistötilaisuudessa kysymykset Israelin UNRWA-päätöksestä tietopimentoon vedoten.

Israel hyväksyi maanantaina lain, joka kieltää YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n toiminnan maassa. Päätöksen on pelätty vaikuttavan tuhoisasti mahdollisuuksiin toimittaa humanitaarista apua Gazaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman suhtautui Ilta-Sanomien haastattelussa päätökseen ymmärtäväisesti.

STT kysyi Essayahilta torstaina hänen puolueensa kantaa Israelin päätökseen. Essayah sanoi, ettei voi kommentoida asiaa, sillä ei ole voinut turvallisuussyistä seurata Suomen politiikkaa Kiinassa ollessaan.

– Minulla ei ole käytössä täällä sellaisia välineitä, joilla voisin seurata Suomen politiikkaa. En pysty ottamaan kantaa siihen, mitä on kenties sanottu Suomessa jonkun toimesta tai jonkun toisen toimesta, Essayah sanoi.

Meneillään on Essayahin ja muun Suomen valtionjohdon Kiinan-vierailun viimeinen päivä.

Stubb kritisoi päätöstä matkan aikana

Kiinassa niin ikään vieraileva presidentti Alexander Stubb on matkansa aikana kritisoinut Israelin päätöstä.

– En pidä tätä lainsäädäntöä, jonka Israel on solminut, tarkoituksenmukaisena, Stubb sanoi yhdessä lehdistötilaisuuksistaan.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ilmaisi huolensa Israelin suunnittelemasta lainsäädännöstä jo viime viikolla, kun hän allekirjoitti pohjoismaisten kollegojensa kanssa lausunnon, jossa vedottiin Israeliin, että lakia harkittaisiin uudelleen. Valtonen myös kommentoi asiaa Kiinasta puhelimitse Ilta-Sanomille.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) kannanotto Israelin päätöksestä puolestaan herätti oppositiossa kovasanaista kritiikkiä.

– Seuraamme Israelin UNRWA-päätöksen toimeenpanoa. Päämääränä oltava humanitaarisen avun perillepääsy kattavasti ja ilman väärinkäytöksiä, Tavio kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela kutsui Tavion kommenttia "historialliseksi rimanalitukseksi".

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat