Ulkoministeri Valtonen meni perussuomalaisten kuultavaksi YK:n Israel-äänestyksestä

Perussuomalaisista arvosteltiin aiemmin Suomen Israel-äänestyspäätöstä YK:ssa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) meni torstaina perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen kuultavaksi muun muassa Suomen äänestyspäätöksestä YK:ssa.

Suomi kannatti taannoin YK:ssa päätöslauselmaa, jonka mukaan Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi. Perussuomalaisista on arvosteltu Valtosen toimintaa äänestyksessä.

– Olen Suomen ulkoministerinä kaikkien eduskunnan eduskuntaryhmien käytettävissä, ilman muuta myös opposition. Tänäänkin useampi ministeri vierailee eri eduskuntaryhmissä. Tämä on ihan normaalia toimintaa, Valtonen kommentoi toimittajille ennen kuin meni perussuomalaisten kokoukseen.

Äänestyspäätöstä arvostelivat voimakkaasti myös kristillisdemokraatit. Valtosen mukaan hän on menossa myös heidän ryhmänsä kuultavaksi, mutta aikataulusta hänellä ei ollut vielä tietoa.

– Koko Lähi-idän tilanne, mutta YK-päästölauselmat yleisestikin, harvoin ne ovat täysin mustavalkoisia. On hyväkin, että käydään perin juurin myös jopa takautuvasti ja samalla myös eteenpäin katsovasti läpi, että miten tiettyihin ratkaisuihin on päädytty, Valtonen sanoi.

"Ihan hyvähenkisesti lähdemme liikkeelle"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) kommentoi kuulemista vähäsanaisesti ennen ryhmäkokousta. Hänen mukaansa ministerin kuuleminen ei ole poikkeuksellista, ja esimerkiksi viime viikolla ryhmä kuuli työministeri Arto Satosta (kok.) työmarkkina-asioista.

Mäkelän mukaan eduskuntaryhmästä tuli toive kuulla Valtosta. Hän arvioi ennen kokousta, että YK-äänestys voi nousta esiin.

– Kyllä me ihan hyvähenkisesti lähdemme liikkeelle. Käydään sivistynyttä keskustelua asioista, Mäkelä ennakoi keskustelun tunnelmaa.

Hallituksen ulkopoliittisista erimielisyyksistä, muun muassa YK-äänestyksestä, on keskusteltu viime viikkoina. Viime perjantaina aihetta käsitteli presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli tp-utva.

Lue myös:

    Uusimmat