Kiinassa viimeistä päivää vieraileva presidentti Alexander Stubb suhtautuu rauhallisesti siihen, miten Venäjä on reagoinut maan omaisuuden takavarikointiin Suomessa.
Venäjä on muun muassa puhutellut Suomen Venäjän-suurlähettilästä sekä lähettänyt Suomelle kaksi noottia. Venäjän ulkoministeriö on syyttänyt takavarikointipäätöksen rikkovan diplomaattisia suhteita koskevaa Wienin yleissopimusta vuodelta 1961 ja sanonut Venäjän ryhtyvän asiassa tarvittaessa vastatoimiin.
Stubbilta kysyttiin suomalaismedian lehdistötilaisuudessa, millaisiin vastatoimiin Suomen on syytä varautua.
– Lähtökohta on Mauno Koiviston vanha viisaus: Kun provosoidaan, ei kannata provosoitua, Stubb sanoi.
– Informaatiosota on välillä vilkastakin, ei kannata reagoida ihan jokaiseen risahdukseen, hän jatkoi.
Stubb painotti myös, että Suomi on oikeusvaltio eikä tasavallan presidentti puutu viranomaisten oikeusvaltioperiaatteeseen pohjautuviin yksittäisiin päätöksiin.
– Kansainvälinen välimiestuomioistuin on tehnyt päätöksen, jonka Suomen käräjäoikeus on vahvistanut ja mitoittanut noin neljään miljardiin, ja ulosottovirasto käsittelee sitä tällä hetkellä, Stubb totesi.
Helsingin käräjäoikeus määräsi elokuussa Venäjän valtion omaisuutta Suomessa takavarikkoon noin neljän miljardin euron arvosta. Kyseessä on väliaikainen turvaamistoimi, jolla halutaan suojata ukrainalaisen öljy- ja kaasuyhtiö Naftogazin Venäjältä vaatimia varoja.
Naftogaz on hakenut Venäjän omaisuutta takavarikkoon Suomen lisäksi myös muissa länsimaissa.
Lue myös: Suora lähetys yllätti Stubbin: "Laatuaikaa vaimon kanssa"
"Odotamme Yhdysvaltain vaalitulosta"
Stubb matkusti Kiinaan suuren kauppadelegaation kera, mutta hänen oli tarkoitus myös yrittää vaikuttaa Kiinaan sen Venäjä-suhteissa. Stubb lausui ennen vierailuaan, että Kiinan presidentti Xi Jinping voisi lopettaa Venäjän hyökkäyssodan yhdellä puhelinsoitolla Putinille.
Stubb ei saanut Xitä puhelua soittamaan, mutta Stubbin mukaan toivo elää.
– Olen hitusen verran optimistisempi sen suhteen, että Kiina voisi jotakin tehdä Venäjän suhteen, mutta mitä se on, en tiedä, Stubb sanoi.
– Lähtökohta on pieni toiveikkuus, että Kiina pystyy vaikuttamaan Venäjään muodossa tai toisessa. Ja jos oli mahdollisuus saada ajatuksen siemen presidentti Xille, että heillä olisi avaimet rauhaan Venäjän kautta, niin me sovimme, että jatkamme keskustelua tarpeen mukaan, jos tulee jotain välittämisen tarvetta suuntaan tai toiseen. Mutta todellisuus on se, että me kaikki odotamme Yhdysvaltain vaalitulosta.
Stubb: Suomi turvallisuuden suurvalta
Stubbin edeltäjä Sauli Niinistö luovutti eilen EU:lle pitkään työstämänsä turvallisuusraportin, jossa ravistellaan EU-maita ja koko unionia nostamaan uhkiin varautumisen tasoa. MTV:n toimittaja Janne Puumalainen kysyi Stubbilta onko tämä lukenut vielä raporttia, ja mikä sen pääanti on.
Stubb ei ole ehtinyt raporttia vielä lukea Kiinan-matkansa takia, mutta hän nosti siitä esiin kaksi seikkaa.
– Oli hienoa, että edeltäjälleni annettiin mahdollisuus tällainen raportti kirjoittaa. Ja toinen: kokonaisturvallisuus on hyvinkin tärkeä asia Euroopalle, ja on hyvä, että Suomi on tällä saralla suurvalta.