Oikeusministeriön mukaan Estonian hylkyä tutkitaan tulevaisuudessa ensisijaisesti niin, että hylylle ei sukelleta vaan sinne lasketaan kamera ja teknistä välineistöä.
Ruotsin, Suomen ja Viron turvallisuustutkintaviranomaiset kertoivat aiemmin tänään yhteisestä kannastaan, että Estonian hylyllä tarvitaan lisätutkimuksia.
Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan maiden hallituksia on informoitu lippuvaltio Viron pyytämistä mahdollisista tutkintatoimista hylyllä.
Otkesin johtajan, professori Veli-Pekka Nurmen mukaan Viron päätöksen takana ovat julkisuudessa olleet videomateriaalit.
Kiinnostus hylkyä kohtaan heräsi uudelleen Discovery-kanavan dokumenttisarjasta, jossa kerrottiin kahdesta aiemmin havaitsemattomasta repeämästä Estonian rungossa.
Viranomaiset ovat Nurmen mukaan perehtyneet julkisuudessa olleeseen ja vanhaan filmimateriaaliin sekä muihin aluksen tietoihin.
Viron viranomaiset ovat katsoneet, että paikan päällä pitää tarkemmin selvittää aluksen reikää ja materiaaleja, jotta pystytään arvioimaan, onko uusilla havainnoilla merkitystä aluksen uppoamisen kannalta.
Lue myös: OTKES: Viro päättää, sukelletaanko Estonian hylyn luo uudestaan – Ruotsin hallitus haluaa muuttaa hautarauhalakia
Lippuvaltio määrää askelmerkit
Nurmi painottaa, että Viron päätös ei tarkoita automaattisesti sitä, että Estonia-tutkinta avattaisiin uudestaan, eikä sitä, että uutta tutkintaa ylipäänsä aloitettaisiin.
– Tästä ei voi päätellä, että uusi tutkinta avataan, vaan se on kiinni tämän prosessin tuloksista.
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä. Maan riippumaton turvallisuustutkintaviranomainen OJK näkee Nurmen mukaan, että tutkintatoimet tässä alustavassa tutkinnassa onnettomuuspaikalla ovat välttämättömiä.
Keskusteluita tulevina kuukausina
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kertoo STT:lle, että ensisijaisena vaihtoehtona on pidetty kameran ja teknisen välineistön laskemista hylylle sukeltamisen sijaan.
Virkamiesarvio hänen mukaansa on, että Suomella ei ole syytä asettua vastateloin, jos lippuvaltio Viro pitää tutkimuksia tarpeellisina.
Viron, Ruotsin ja Suomen hallitukset sopivat helmikuussa 1995, että matkustaja-alus Estonian hylky rauhoitetaan.
Timosen mukaan sopimusosapuolet käyvät tulevina kuukausina keskustelua solmimastaan kansainvälisestä hautarauhasopimuksesta.
– Vähän senkin keskustelun sisällöstä riippuu, onko meillä tarvetta muuttaa kansallista lainsäädäntöä tai tehdä siihen poikkeus.Hautarauhasopimus on otettu huomioon Viron, Ruotsin ja Suomen kansallisissa lainsäädännöissä eri tavoin.
Ruotsi haluaa muokata hautarauhalakia
Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi tiedotustilaisuudessa tänään, että Ruotsin hallitus haluaa mahdollistaa vedenalaiset tutkimukset Estonian hylyllä. Ne voitaisiin hänen mukaansa sallia tekemällä muokkauksia hautarauhalakiin.
MTV Uutisten Ruotsin kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo, että uhreja ei Ruotsin viranomaisten mukaan tulla nostamaan ylös pintaan.
– Sen sijaan laivassa olevasta reiästä ja laivan ympäriltä halutaan näytteitä ja niiden avulla yritetään selvittää sitä, mikä tuon reiän on aiheuttanut.
– Uhreja ei tulla nostamaan.