Oikeusministeriössä on vireillä väliaikainen muutos autolautta Estonian hylylle sukellukset kieltävään hautarauhalakiin. Taustalla on Viron ja Ruotsin viranomaisten suunnitelma tehdä uusia tutkimuksia hylyllä.
Oikeusministeriö pyytää parhaillaan lausuntoja lakiluonnokseen, joka sallisi tutkimukset autolautta Estonian hylyllä.
– Tarkoituksena on selventää hautarauhalakia siten, että viranomaisten selvitykset hylyllä tulevat mahdollisiksi, sanoo lainsäädäntöneuvos Jussi Matikkala oikeusministeriöstä.
Lausuntojen antamisen takaraja on 29.4.
Valmistelussa olevan lakimuutoksen taustalla on viime syksynä Discoveryn D-Play (nykyinen Discovery +) -palvelussa esitetty dokumentti Estonia – mullistava löytö. Dokumentissa näkyy aiemmin tuntematon reikä hylyn rungossa. Reiän löytyminen aiheutti nopeasti erilaisia spekulaatioita sen synnystä.
Lue myös: Tutkintakomission jäsenien kannanotto: Kommentoivat, miten Estonian kyljessä ammottava reikä on syntynyt
– Liikkeellelähtö on tullut D-playn dokumentin kuvista. Viranomaiset Ruotsissa ja Virossa ovat katselleet näitä kuvia ja havainneet, että vielä pitää selvittää tarkemmin, että mistä on kysymys, Matikkala sanoo.
Suomen Onnettomuustutkimuskeskus ei ole osallistumassa tutkimuksiin merellä, mutta on ollut muuten yhteystyössä Ruotsin ja Viron viranomaisten kanssa.
– Perusajatus on, että Viron ja Ruotsin viranomaiset tekevät alustavat tutkimukset hylyllä. Suomen Otkes ei ole osallistumassa niihin fyysisesti.
Kansainälinen sopimus kieltää sukellukset
28.9.1994 uponneen Estonian hylyn hautarauhasta on sovittu kansainvälisessä sopimuksessa, jonka Ruotsi, Viro ja Suomi sopivat vuonna 1995. Myöhemmin sopimukseen on liittynyt kuusi maata lisää, muun muassa Latvia, Liettua, Venäjä ja Iso-Britannia. Sopimus kieltää kyseisten maiden kansalaisilta sukeltamisen hylylle.
Sopimuksen solmineet maat ovat kukin päättäneet sopimuksen toimeenpanosta omalla tavallaan. Suomessa Estonian hylyn hautarauhasta on säädetty erillisellä lailla. Lain neljännessä pykälässä mainitaan erikseen, että viranomaiset voivat toimia hylyllä estääkseen hylystä johtuvan ympäristön pilaantumisen tai peittääkseen hylyn. Laissa ei ole kuitenkaan nykyisellään mitään mainintaa, joka mahdollistaisi tutkimusten tekemisen hylyllä.
– Selvyyden vuoksi on parasta säätää säännös, joka mahdollistaa selkeästi viranomaisten toiminnan siellä, Matikkala sanoo.
Muutos olisi väliaikainen
Nyt vireillä olevan luonnoksen mukaan hautarauhalakia muutettaisiin vain väliaikaisesti. Muutos olisi voimassa vuoden 2024 loppuun.
– Ajatuksena on, että selvitetään dokumentissa esille tulleet asiat ja sen jälkeen asia on kunnossa.
Muutos koskisi vain viranomaisten tutkimuksia. Muut kuin viranomaiset eivät jatkossakaan saisi sukeltaa hylyn ympäristössä.
Lue myös: Viron entinen valtakunnansyyttäjä: "Sukellusvene saattoi upottaa Estonian" – pitää mahdollisena, että Ruotsin viranomaiset valehtelivat Virolle
D-playn dokumentin kuvaukset johtivat kuvausryhmän kahden ruotsalaisen jäsenen asettamiseen syytteeseen käräjäoikeudessa Ruotsissa. Oikeus jätti heidät tuomitsematta sillä perusteella, että he olivat olleet Saksan lipun alla purjehtivalla aluksella kansainvälisellä vesialueella.
Päätöksestä on valitettu hovioikeuteen. Saksa ei ole Estonian hautarauhasopimuksen jäsenvaltio.
Estonian hylky lepää Suomen mannerjalustalla ja talousvyöhykkeellä mutta Suomen aluevesien ulkopuolella. Hylky sijaitsee noin 40 kilometriä Utön saaresta eteläkaakkoon.
Onnettomuudessa sai surmansa 852 ihmistä. 137 ihmistä onnistuttiin pelastamaan.
Onnettomuustukintakeskuksen vuoden 1997 loppuraportin mukaan Estonia upposi keulavisiirin repeydyttyä myrskyssä irti aluksesta ja laivan täytyttyä nopeasti vedellä autokannelta lähtien.