Etätyö on parantanut terveyttä: Lisää unta ja liikuntaa, vähemmän alkoholia, tutkimus paljasti – mutta osalla tilanne on täysin päinvastainen

6:47imgLihottaako etätyö, kysyimme Uutisaamussa huhtikuussa 2021
Julkaistu 26.10.2021 12:38

MTV UUTISET–Kauppalehti

Työterveyslaitoksen mukaan etätyö on parantanut elämäntapoja neljällä tärkeällä alueella.

Etätöissä ihmiset nukkuvat ja syövät paremmin, käyttävät vähemmän alkoholia ja liikkuvat enemmän. Asiaa selvitettiin Etätyö ja työkyky -hankkeessa.

Tutkimusprofessori Jaana Laitinen pitää erityisen tärkeänä unen laadun parantumista.

– Olen analysoinut toisen tutkimuksen aineistoja. Ne osoittavat, että työstä palautumisen näkökulmasta uni on tärkein terveyskäyttäytymistekijä. Se estää stressiä kasaantumasta sekä vaikuttaa liikuntaan, ruokatottumuksiin ja alkoholinkäyttöön.

Tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että etätyö on kansanterveydelle hyväksi. Laitinen varoo kuitenkin tekemistä johtopäätöksiä.

– Otos oli pieni ja vastaajissa oli lähinnä asiantuntijoita.

Kysely tehtiin AlkossaIlmarisessaLähiTapiolassaMonetra OulussaSanomassa ja SOK:ssa.

Joidenkin elämäntapojen kohdalla muutokset eivät olleet suuria. Vastaajista 24 prosenttia ilmoitti nauttimansa ravinnon parantuneen. 18 prosentilla se oli taas heikentynyt. Lisäksi tietoa ei ole siitä, kuinka paljon tai millä tavalla parannusta oli tapahtunut. Uni oli etätöissä olleilla parantunut 42 prosentilla vastaajista ja heikentynyt vain 7 prosentilla.

– Jos ihminen ei aikaisemmin syönyt lainkaan omenaa, ja nyt hän syö yhden päivässä, niin se on muutos parempaan suuntaan. Selkeältä näyttää kuitenkin se, että elämäntavat ovat terveyden näkökulmasta polarisoitumassa. Osa elää entistä terveellisemmin, kun toisten kohdalla tilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

Työ venyy vapaa-ajalle

Laitisen mukaan joillakin liikunta on vähentynyt ja ravinto heikentynyt, kun enää ei ole käytössä työpaikan ruokalaa ja työ venyy vapaa-ajalle.

– On syytä miettiä, mitä voidaan tehdä terveellisten elintapojen kehittämiseksi ja tukemiseksi kun työpaikan perinteiset rakenteet eivät ole etätyössä tukemassa ihmisiä.

Tutkimus ei kerro, miksi alkoholin käyttö väheni. Yksi merkittävä syy on, että korona-aikana ravintoloiden aukioloa on rajoitettu. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastojen mukaan alkoholin kulutus laski myös ennen koronaa, eli vuonna 2019. Tuolloin lasku oli hivenen pienempää kuin vuonna 2020.

Tutkimuksessa oli mukana 750 asiantuntijaa kuudesta eri organisaatioista. Hankkeessa olivat mukana työterveyslaitoksen lisäksi Alko, työeläkevakuuttajat Elo, Ilmarinen, Keva ja Varma.

Tuoreimmat aiheesta

Etätyö