Isot päiväkotiryhmät ovat muualla jo arkipäivää – yhden opettajan kädet eivät riitä parillekymmenelle kolmivuotiaalle

päiväkoti
Lehtikuva
Julkaistu 02.06.2015 20:55

HELENA LIIKANEN

Päiväkotiryhmien suurentaminen suututtaa Suomessa. Saamaan aikaan esimerkiksi muualla Euroopassa jo kolmevuotiaat ovat isoissa ryhmissä koulunpenkillä yhden opettajan johdolla.

Hallituksen ehdotus päiväkotien ryhmäkokojen suurentamisesta suututtaa. Ehdotuksen mukaan yli kolmevuotiaiden päiväkotiryhmässä voisi olla kahdeksan lasta yhtä hoitajaa kohti. Tätä nykyä lapsia voi olla seitsemän

Kansainvälisessä valossa suomalaisten päiväkotien ryhmäkoot kuitenkin kuulostavat pieniltä.  Esimerkiksi Ranskassa koulu (école maternelle) alkaa jo kolmevuotiaana. Luokassa on keskimäärin 26–27-oppilasta, yksi opettaja sekä kouluavustaja.

Espanjassa ja Italiassakin koulu aloitetaan kolmevuotiaana.  On tavallista, että luokissa on ainakin 25 oppilasta ja vain yksi opettaja.

Englannissa puolestaan yli kolmevuotiaita on kahdeksan yhtä hoitajaa kohti. Ekaluokalle kuitenkin jo mennään 4–5-vuotiaana. Koulussa pienten maksimiluokkakoko on 30 oppilasta.  Luokassa on lisäksi yksi opettaja ja yksi koulunkäyntiavustaja.

Luxemburgissa 2–4-vuotiaita lapsia saa olla kahdeksan per hoitaja ja yli nelivuotiaita 11. Sveitsissä päiväkotiryhmien koot voivat vaihdella kantoneittain, mutta esimerkiksi Vaudin kantonissa yli kolmivuotiaita on kymmenen yhtä aikuista kohden.

Tanskassa lukumäärät ovat suomalaisempia: siellä 3-5-vuotiaita saa olla hoitajaa kohti seitsemän. Australiassa taas, yli kolmevuotiaiden ryhmässä voi olla yksitoista lasta.

Vessaan ei päässyt pyynnöistä huolimatta

Espanjassa perheineen asuvalla Mervi Karppisella on suurissa ryhmäkoissa ollut sulattelemista. Paikallisissa päiväkodeissa yksivuotiaiden ryhmässä on 13 lasta per hoitaja. Kaksivuotiaiden kohdalla heitä on jo kaksikymmentä yhtä hoitajaa kohti.

– Olen aina ollut aika järkyttynyt noista ryhmäkoista lähinnä siksi, että eihän yksi aikuinen mitenkään voi vahtia kahtakymmentä 2-vuotiasta yhtä aikaa.

Esimerkiksi vessakäynnit saattavat jäädä hoitamatta. Karppisen poika oli kerran kertonut äidilleen pissanneensa leikkimökin viereen, kun kukaan ei tullut viemään vessaan pyynnöistä huolimatta.

–  Toisaalta kaikki kolme lasta viihtyneet tarhassa tosi hyvin eikä heitä ryhmäkoko näytä ollenkaan häiritsevän.

Karppisen mielestä hyvä puoli isossa ryhmässä on se, että lapset oppivat varhain omatoimisiksi.

Ikävä päiväkodin ruokailua

Jenni Vähä puolestaan muutti perheineen Dubaihin kolme vuotta sitten. Hän on ollut uuden kotimaansa päivähoitojärjestelyihin pääosin tyytyväinen.

– Ainoa asia mitä kaipaa on se, että he saisivat täälläkin ruuan eväiden sijaan.

Dubaissa yli kaksivuotiaiden ryhmässä on yksi hoitaja kahdeksaa lasta kohti.

– Pieniä tapaturmia on molemmille lapsille sattunut, joten ehkä tuo turvallisuus on asia, jota voisi parantaa.

Vähän mukaan apu on onneksi lähellä: päiväkodissa on nimittäin aina paikalla sairaanhoitaja.

Lähteet: Australian Children’s Education and Care Quality Authority, Guichet.lu, NiDirect, citizenzinformation.ie, Zeit Online, emploipublic.fr, Service de Protection de la Jeunesse (Cantone de Vaud), Expatica.com, OECD.org, Ulkosuomalaisten äitien Facebook-ryhmän kokemukset.

Tuoreimmat aiheesta

Perhe