Pohjois-Korea räjäytti Etelä-Korean rajalle johtavia teitä – räjäytykset tallentuivat valvontakameroille

Pohjois-Korea räjäytti tiistaina osia Etelä-Korean vastaiselle rajalle johtavista teistä, kertoi Etelä-Korean asevoimat. Etelä-Korea sanoi myös vastanneensa räjäytyksiin vastatulella omalta puoleltaan rajaa.

Pohjois-Korea uhosi viime viikolla, että se aikoo sulkea etelärajansa pysyvästi. Maa on viime kuukausina kylvänyt maahan miinoja ja rakentanut panssarintorjuntaesteitä sen jälkeen, kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un julisti Etelä-Korean maansa “pääviholliseksi”.

Etelä-Korean asevoimien mukaan Pohjois-Korea räjäytti osia Gyeongui- ja Donghae-teistä. Tiet ovat olleet pitkään suljettuina. Etelä-Korean mukaan sen asevoimille ei koitunut räjäytyksistä vahinkoa.

Pohjois-Korea saattaa suunnitella lisää fyysisiä esteitä rajalle, ja räjäytykset saattavat olla valmistelevaa työtä sitä varten, sanoo Soulissa sijaitsevan Pohjois-Korean tutkimuksen yliopiston rehtori Yang Moo-jin AFP:lle. Yang kuvaili räjäytyksiä vihamieliseksi sotilastoiminnaksi.

Viime viikolla Pohjois-Korea syytti etelänaapurinsa pudottaneen drooneilla propagandalehtisiä pääkaupunki Pjongjangiin, ja Kim Jong-unin kerrottiin suunnittelevan vastauksena "välittömiä sotilastoimia". Pohjois-Korea on varoittanut, että se tulkitsisi uusien droonien lähettämisen sodanjulistukseksi.

Etelä-Korea kiisti ensin lähettäneensä drooneja pohjoiseen, mutta on sittemmin kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Aktivistiryhmät ovat pitkään lähettäneet propagandaa etelästä rajan yli pohjoiseen, yleensä ilmapallojen kantamana. Pohjois-Koreaan on kuitenkin tiettävästi lähetetty myös pieniä, vaikeasti havaittavia lennokkeja. Myös Pohjois-Korea on lähettänyt rajan yli drooneja.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat