Villen autokamera taltioi harvinaisen valoilmiön Espoon yllä – tästä on kyse

Etelä-Suomen yllä havaittiin maanantaiaamuna noin viisitoista minuuttia yli yhdeksän tulipallo eli poikkeuksellisen kirkas tähdenlento. 

Tulipallosta on Ursan Taivaanvahti-havaintopalveluun lähetettyjen ilmoitusten perusteella tehty havaintoja muun muassa Helsingissä, Turussa, Kirkkonummella, Espoossa ja Paimiossa. Pohjoisin havainto on tehty Kankaanpäässä. Ursan mukaan useimmat tulipallot näkyvät taivaalla vain 1–5 sekuntia. Jos ilmiö kestää yli 20 sekuntia, se ei todennäköisesti ole tulipallo.

Tulipallot eivät sinänsä ole harvinaisia, mutta niiden näkyminen päivätaivaalla eli vaalealla taivaalla on harvinaista, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström MTV Uutisille.

Taivaalla vilahtanut tulipallo taltioitui Espoon Lommilaan matkalla olleen Ville Kolppasen autokameraan. Kolppanen kertoo MTV Uutisille videolla näkyvän tulipallon ollen niin kirkas, että hänen piti jarruttaa. Videon voit katsoa jutun alusta.

Otitko kuvan tai videon maanantaiaamun tulipallosta? Lähetä se meille WhatsAppilla: 040 5785504 tai osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Tulipallon aiheuttaa tyypillisesti avaruudesta tuleva pieni kivensiru. Maanantaina havaitun tulipallon poikkeuksellinen kirkkaus viittaisi Liljeströmin mukaan siihen, että kyseessä olisi pientä kivensirua vähän suurempi kappale.

– Meillä on selvityksessä, että mikä sen lentorata on ollut, kuinka kookkaasta kappaleesta on kyse ja onko siitä voinut pudota maanpinnalle meteoriitteja.

Liljeströmin mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan vaarallisen kokoinen kappale vaan varsin pienikokoinen arkitasolla puhuttaessa.

Mahdollisen meteoriitin löytäminen maastosta on vaikeaa ja hyvin harvinaista. Suomessa on löydetty maastosta ainoastaan 14 meteoriittia.

–Tällaisen tapauksen jäljiltä se ei esimerkiksi ole kuuma ja sihise hangessa, vaan ne ovat avaruuskylmiä pudotessaan alas.

Meteoriitin voi tunnistaa tummasta sen sulamiskuoresta, mutta lopullinen varmistus asiaan saadaan vasta tutkimusten jälkeen, joita tehdään esimerkiksi Geologian tutkimuskeskuksessa.

Ursan tulipallotyöryhmä tutkii tapausta. Mahdolliset havainnot voi lähettää Ursan Taivaanvahti-havaintopalveluun.

Lue myös:

    Uusimmat