Maanantai-iltana noin kello kahdeksan aikaan Suomen taivaalla näkyneestä tulipallosta eli tavallista kirkkaammasta meteorista oli tullut Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-palveluun yli 180 havaintoilmoitusta tiistai-iltapäivään mennessä.
Tulipallon lentorataa mallintaneen Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jaakko Visurin mukaan tulipallo syttyi Joensuun ja Ilomantsin puolivälissä noin sadan kilometrin korkeudessa. Se lensi lähes suoraan etelään ja sammui noin 25 kilometrin korkeudessa lähellä Laatokan rannassa sijaitsevaa Lahdenpohjaa Venäjällä.
– Jos siitä on jotain selvinnyt maahan asti, mikä on tässä tapauksessa hyvin todennäköistäkin, niin ne on päätynyt Laatokkaan, Visuri sanoo.
Lue myös: Eri puolilta Suomea ilmoitettu havaintoja tulipallosta: "Tämä oli todella hieno näky kesken hiihtolenkin"
Visuri: Ilmoitusten määrään vaikuttanut tapahtuma-aika ja sääolosuhteet
Ilmoitusten suureen määrään vaikutti tapahtuma-aika. Kello kolmen aikaan yöllä tapahtuvasta tulipallosta tulee Visurin mukaan todennäköisesti vähemmän ilmoituksia kuin kuuden aikaan illalla tapahtuvasta.
Myös sääolosuhteet vaikuttivat ilmoitusmääriin.
– Melkein koko Suomi on ollut kirkaskelinen. Ihan vain pieni osa Pohjois-Suomessa on ollut pilvihattaroiden peittämänä, kertoi Visuri.
Havaintoja maanantaisesta tulipallosta Ursan palveluun tuli paljon ympäri eteläisempää Suomea. Tiistaina iltapäivällä pohjoisin havainto tulipallosta oli tullut Rovaniemeltä.
Suomessa tulipallohavaintoja tulee Visurin mukaan lähes jokainen kirkas ilta.
– Ei ne lähellekään saman kaliiperin tapahtumia ole. Näin paljon havaintoja tulee ehkä kerran vuodessa.
Havaintoja yhtä kirkkaista tulipalloista tulee Suomessa pari vuodessa. Niiden näkeminen on melko harvinaista, sillä ne ovat hyvin lyhytikäisiä. Tulipallo näkyy tyypillisesti noin viidestä kymmeneen sekuntia.
– Jos on sattunut tällaisen näkemään, niin se voi olla sellainen, joka tapahtuu kerran elämässä, Visuri kertoo.