Tampereen Ursan meteorikamera kuvasi viime viikon perjantaina hurjan näyn, kun kirkas tulipallo valaisi taivaan eteläisen Suomen yllä. Katso lumoava kuvasarja videolta!
Tähtitieteellinen Ursan mukaan havainto huomattavan kirkkaasta tulipallosta tehtiin viime viikon perjantaina klo 2.19 aamuyöllä.
Tähän mennessä näyttävimmän kuvasarjan tulipallosta tallensi Tampereen Ursan meteoriittikamera Kaupin tähtitornissa. Kuvia on tämän lisäksi saatu kahdesta muustakin kamerasta Tampereella sekä yhdestä Kangasalla.
Havaintoja perkaava matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä kertoo MTV Uutisille, että alustavan arvion mukaan tulipallo syntyi useista kymmenistä kiloista jopa sataan kiloon painavasta kivimeteoriitista, joka törmäsi Etelä-Suomen yllä ilmakehään.
Meteoriittien etsintä haastavaa
Tulipallon tulonopeus oli noin 20 kilometriä sekunnissa.
– Tulipallon loivasta, noin 13 asteen tulokulmasta ja pitkästä lennosta voidaan päätellä alustavasti, että meteoriitista selvisi maahan noin 1–5 kiloa painava kappale, Lyytinen arvioi.
Kappaleen pitkän lennon takia sen tarkan putoamispaikan määrittäminen on vaikeaa.
Lyytisen mukaan paikka-arvion epätarkkuus on monta neliökilometriä ja tarkentuessaankaan se tuskin menee pienemmäksi kuin muutama neliökilometri. Hän toivoo putoamisalueen koon vielä täsmentyvän analysoinnin edetessä.
– Tulipallosta tuli luultavasti myös paljon pienempiä sirpaleita, ja saattaa olla, että niitä on helpompi löytää. Täytyy pohtia sitä, mennäkö etsimään vai ei, hieman voisi vielä olla intoa. Mutta sen tietää, millaista hommaa se etsiminen tuolla metsikössä on, hän sanoo.
Harvinaisempi havainto
Lyytisen mukaan etenkin syksyllä tulipalloja saatetaan havaita taivaalla pimeän tullen suhteellisen useasti. Nyt kyseessä oli hieman poikkeuksellisempi tapaus.
– Tämän kokoluokan havaintoja tehdään karkeasti arvioituna kerran vuodessa Suomessa.
Meteoriittikameran ottamasta kuvasarjasta animaation koostanut Markku Lintinen ei halunnut kommentoida havaintoa tarkemmin. Hän kuvaili kuitenkin aiemmin perjantaina kuvista kokemaansa "vau-efektiä" Tähdet ja avaruus -lehdelle.
– On ollut haaveissa nähdä jotain todella isoa. Tämä on jo hiukan siinä skaalassa, kun alkaa maisemaa valaista. Tähtitornin muidenkin kuvaussuuntien kameroissa näkyy maiseman kirkastuminen, hän kertoi.