Oulun eteläpuolisessa Suomessa on tehty Tähtitieteelliselle yhdistys Ursalle aamukymmeneen mennessä jo noin 130 ilmoitusta kirkasta tulipalloa koskevista havainnoista, ja havaintojen tulo vain jatkuu.
Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että eilen kello kahdeksan jälkeen illalla nähty valoilmiö oli kirkkaaksi tähdenlennoksikin kutsuttu tulipallo. Se syntyy, kun asteroidiperäistä materiaalia, kuten kiveä tai metallia, ajautuu avaruudesta Maapallon ilmakehään.
– Se aiheuttaa tällaisen valoilmiön pyyhältäessään ilmakehän läpi hirveällä nopeudella, hän kuvailee.
Hätäkeskuslaitokselta kerrotaan MTV Uutisille, että valoilmiöön liittyneitä huolestuneita soittoja hätäkeskukseen tuli maanantai-iltana kello 20 jälkeen yhteensä kuusi eri puolelta Suomea.
Lue myös: Ympäri Suomen nähty tulipallo tallentui kojelautakameraan Helsingissä – "Näkeekö tuollaista uudelleen elämänsä aikana?"
Ei mikään hiekanmuru
Tähdenlennot syntyvät yleensä hiekanjyvän kokoisesta palasesta, kun taas tulipallot tarvitsevat syntyäkseen suuremman, esimerkiksi koripallon kokoisen kappaleen. Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa siitä, minkä kokoinen kappale oli tai missä tulipallo tarkalleen syntyi.
Liljeström kertoo, että usein kirkkaan tähdenlennon nähneistä näyttää siltä, että tulipallo putoaisi aivan lähelle, esimerkiksi lähimetsän taakse. Tosiasiassa taivaalle katsoessa katsojan kyky hahmottaa perspektiiviä heikkenee. Tulipallot sammuvat kymmenien kilometrien korkeudessa ilmakehässä kadoten näkyvistä, ja käytännössä tulipallo on aina kauempana kuin miltä näyttää.
Lue myös: Eri puolilta Suomea ilmoitettu havaintoja tulipallosta: "Tämä oli todella hieno näky kesken hiihtolenkin"
Tulipallosta voi jäädä jotain maan pinnalle
Tulipalloja tavataan useita vuodessa. Liljeström kertoo, että nyt nähty tapaus oli yksi vuoden parhaista. Tulipallo sai tavanomaista suurempaa näkyvyyttä, sillä se tapahtui kellonaikaan, jona ihmisiä on liikenteessä. Lisäksi kirkkaan sään ansiosta se näkyi laajalla alueella.
Hyvästä näkyvyydestä on hyötyä, koska tulipallon tallentuminen kuviin ja videoihin auttaa Ursan tulipallotyöryhmää selvittämään kappaleen lentorataa, kokoa ja sitä, voisiko siitä päätyä jotain maastoon. Vaikka tulipalloista joskus selviää kappaleita maastoon asti, ovat ne yleensä hyvin pieniä kimpaleita, joiden löytyminen on erittäin epätodennäköistä.
Liljeström korostaa, ettei tulipalloista ole kansalaisille mitään vaaraa.