Etelämantereella on mitattu viime aikoina poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Suomalaistutkija pitää tilannetta huolestuttavana.
Etelämantereella on ollut viime viikkoina jopa 40 astetta normaalia lämpimämpää. Tämän kuun puolivälissä Etelämantereesta irtosi lisäksi harvinaisen suuri jäälohkare.
Lue myös: Video: Etelä-Mantereelta irtosi pääkaupunkiseudun kokoinen jäävuori – alueella ollut jopa 40 astetta normaalia lämpimämpää
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Vastikään tutkimusmatkalta Etelämantereelta palannut Aalto-yliopiston professori, jäätutkija Jukka Tuhkuri kertoo, että Antarktiksella on lämmennyt paitsi ilma myös jää.
– Se (lämpötila) muuttaa jään ominaisuuksia. Lisäksi kiinteää jäätä ei ole enää niin paljon kuin ennen, vaan se on rikkonaisempaa ja lauttamaisempaa. Siihen vaikuttaa siksi myös aallokko.
Tuhkuri tutkii juuri ilmastokriisin aiheuttamia muutoksia merijäässä
– On tärkeää ymmärtää, mitä uusi jää merkitsee esimerkiksi laivoille, merituulivoimaloille ja silloille, Tuhkuri toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.
"Jotain huolestuttavaa on tapahtumassa"
Ranskalaisella Concordian tutkimusasemalla mitattiin aiemmin tässä kuussa ennätyksellisen korkea lämpötila, kun elohopea nousi –11,5 celsiusasteeseen. Maaliskuun korkein päivälämpötila on yleensä keskimäärin –53,3 astetta.
Tuhkuri pitää Etelämantereen lämpöennätyksiä hämmentävinä.
– Yhdestä lämpimästä päivästä ei tietenkään voi tehdä ennusteita, mutta indikaatioita lämpenemisestä on paljon. Niitä tulee koko ajan. Esimerkiksi viime kuussa Etelämantereen ympärillä oli merijäätä vähemmän kuin on koskaan aiemmin havaittu.
Jäähavainnot ulottuvat 1970-luvulle.
– Pohjoisessa jään väheneminen on ollut ilmeistä jo pitkään, mutta etelässä merijää on säilyttänyt historialliset arvonsa. Nyt on näitä indikaatioita, että sielläkin olisi jotain huolestuttavaa tapahtumassa.
Irtoavien lohkareiden koko suurentunut
Jäälauttojen ja lohkareiden irtoaminen on Tuhkurin mukaan Etelämantereella normaalia. Merkillepantavaa on se, että lautat alkavat olla yhtä suurempia.
Tämän kuun puolessa välissä irronnut jäälautta oli Suomen mittakaavassa noin Uudenmaan alueen kokoinen.
– Viime aikoina on irronnut useita hirveän isoja jäälauttoja, ja se tekee asiasta uutisen. Ollaan ihmeissään siitä, mitä tämä nyt kertoo.
– Jos Etelämantereesta alkaa irrota paljon jäätä, se on tietysti vakava asia. Se voi johtaa vedenpinnan nousuun ja se on vakava ilmastonmuutoksen seuraus.
Ilmastonmuutosta on vaikea hidastaa, mutta Tuhkuri uskoo, että vielä ei ole liian myöhäistä.
– Kyllä meidän jokaisen valintamme vaikuttavat siihen, miten paljon ilmastonmuutosta voidaan hidastaa tai voidaanko se pysäyttää.
– Mutta samaan aikaan meidän täytyy yrittää sopeutua muutokseen.