Sähköpalot nousivat viime viikolla keskusteluun, kun vanha kuvaputkitelevisio syttyi tuleen Lappeenrannassa sijaitsevassa palvelukodissa.
Torstaina kerroimme, että sähköpalojen määrät ovat nyt kasvussa. Tukesin mukaan Suomessa syttyy vuosittain yli 1000 rakennuspaloa, joiden aiheuttaja on sähkö. Selvitimme tyypillisimmät sähköpalot, joita sattuu Suomessa vuosittain. Lisäksi keräsimme kuvia sähköpalojen aiheuttajista.
Kuvien perusteella vaara voi vaania jopa omassa sängyssä tai oikeastaan missä tahansa kodin sähkölaitteessa.
Leivänpaahdin syttyi palamaan yllättäen.
Yleisimmät sähköpalot Suomessa
Ulf Westerstråhle
Löytyykö sinultakin vielä tällainen televisio kotoa tai kesämökiltä? Voi roihahtaa liekkeihin sekunneissa, savu erittäin myrkyllistä
– Valmistetaan perinteisellä sähköhellalla ruokaa. Aletaan puuhata jotakin muuta, ja ruuanlaitto unohtuu. Liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä syttyy kuumuuden takia jotakin palamaan.
– Kotieläin, kissa tai koira, haistaa, että liedellä on mahdollisesti jotakin syötävää. Eläimen tutkiessa tarkemmin asiaa, se kääntää tassullaan levyn päälle.
– Pakastin on sijoitettu kylmälle parvekkeelle tai kuistille. Lämpötilan vaihtelusta johtuen laitteen sisälle, sähköisiin osiin tiivistyy kosteutta. Kosteus yhdessä sähkön kanssa saattaa aiheuttaa kipinöintiä ja sytyttää palavia materiaaleja laitteen sisällä.
Lämpöpeiton vikaantuminen sytytti sängyn palamaan. Kyseessä oli palvelutalo. Vanhus pääsi itse pois sängystä.
– Jatkojohto on jatkuvassa käytössä. Se puristuu tai siihen vaihdetaan jatkuvasti uusia laitteita. Vaurioitunut johdin saattaa kuumeta ja kuluneisiin jatkojohdon pistorasioihin syntyy kuumenevia huonoja liitoksia.
Kylmälaitteen releen vikaantuminen aiheutti tulipalon, jossa kuoli nainen.
– Valaisin joutuu kosketuksiin herkästi syttyvän materiaalin kanssa. Ilmavirta heittää kevyen verhon halogeenilampun päälle tai kuuma valaisin kaatuu vuoteelle tai sohvalle.
Tyypillisimpien sähköpalojen lähde: Tukes
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Jutussa esitettyjen tyypillisimpien säköpalojen lähdettä korjattu 19.11.2017 kello 9.41.