Ethän treenaa liikaa? Valmentaja varoittaa liiasta kuormituksesta

6:43img
Julkaistu 10.04.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Nykyään monet suomalaiset treenaavat paljon – ehkä liikaakin, sillä tilannetta ei välttämättä osata rauhoittaa. Ammattivalmentaja Matti Heikkilä puhui palautumisen puolesta Huomenta Suomessa.

Pitkän uran Suomen Urheiluopiston hyvinvointipalveluiden johtajana tehnyt Matti Heikkilä arvioi tehneensä uransa aikana 200 000 kuntotestiä. Nykyään hän uskoo, että mikäli terveysliikunta todella halutaan osaksi elämää, niin ennen kuntotestiä kannattaisi tehdä kuormitusmittaus, jossa mitataan sydämestä sykevälivaihtelun kautta ihmisen kuormittuneisuutta arjessa.

– Siinä näkyvät ne haasteet, joissa stressi on kaikkein korkeimmillaan. Yleensä niille löytyy joku nimittäjä. Eli minkä takia se (kuormitus) on noussut? Siihen me laitamme painopistettä valmennuksella, ja se ei välttämättä ole ensimmäisellä kerralla ollenkaan hikiliikunta, Heikkilä kertoi lähetyksessä.

Jos huonosti menneen kuntotestin takia määrätään lisää liikuntaa ymmärtämättä, että huonojen tulosten taustalla on väsymys, saatetaan mennä ojasta allikkoon. Heikkilän mielestä on väärä ajattelumalli, että aina pitäisi treenata verenmaku suussa ja sykkeet katossa.

– Pitää erottaa kuormittava liikunta ja energisoiva, palauttava liikunta. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa, mutta ihan yhtä tärkeitä.

Huomenta Suomen juontaja Juhani Henriksson kysyi, millaista liikuntaa Heikkilä suosittelisi hänelle, kun hän on muutaman päivän tehnyt paljon töitä ja nukkunut huonosti aikaisista herätyksistä ja myöhäisistä nukkumaanmenoista johtuen. Olisiko esimerkiksi kuntosalille meno hyvä idea?

– Kyllä minä tällaisen putken jälkeen laittaisin kaksi seuraavaa päivää kaiken liikkumisen palautumisen puolelle. Rauhallisesti lähtisin haistelemaan luonnon hyviä tuoksuja ja kevään etenemistä, ilman hikeä ja ilman yrittämistä. Tällä palauttavalla liikunnalla valmistat kroppasi seuraavaksi yöksi pitkään uneen. Se, että menisit stressaantuneena ja väsyneenä treenaamaan ja sitten nukkumaan, niin siitä yöunesta on kolme–neljä tuntia pois. Et nuku silloin niin sanottua palauttavaa unta.

– Kun olet palautunut, niin paina silloin niin, että rutisee, Heikkilä neuvoi.

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta