Etkö enää tiedä, mikä päivä on? Asiantuntijan mukaan ei syytä huoleen: "Jos tuntuu siltä, että aivosi ovat muuttumassa mössöksi..."

0:38imgJotain hyvää sentään! Näitä asioita et ainakaan kaipaa normaalista työelämästäsi...
Julkaistu 30.04.2020 06:33

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Mikäli et enää muista, onko tänään tiistai vai torstai, ei syytä huoleen. Rutiinien puuttuminen on rankkaa aivoille.

Maanantai, tiistai? Vai onko tänään sittenkin keskiviikko? Jos olet aivan sekaisin päivistä, ei syytä huoleen: se on poikkeusoloissa normaalia, paljastaa CNN.

– Sisäiset kellomme ovat hajalla. Tiistait ovat torstaita, jotka ovat keskiviikkoja, jotka ovat sunnuntaita. Ei ole arkipäiviä tai viikonloppuja. On vain eilinen, tänään ja huomenna, sivusto maalailee.

– Jos tuntuu siltä, että aivosi ovat muuttumassa mössöksi, et ole yksin.

Menossa mielen "täydellinen myrsky"

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ongema liittyy siihen, miten pandemia vaikuttaa kognitiiviseen terveyteen – siis kykyyn esimerkiksi oppia ja muistaa.

– Tämä on ympäristön muutosten, sosiaalisten ankkureiden menetyksen ja kognitiivisen stressin lisääntymisen muodostama täydellinen myrsky, sanoo professori Elissa Epel Kalifornian yliopistosta.

– Ja tämän lisäksi suuri osa meistä ei nuku samanlaista laadukasta unta kuin ennen.

shutterstock_613571849"Työmuisti on rajallinen. Voimme helposti kuuluttaa sitä tekemällä liian montaa asiaa keralla, tai yrittämällä multitaskata asioita mielessämme." Kuvituskuva.Zivica Kerkez shutterstock

Työtä kotona, sitten vapaa-aikaa kotona

Epelin mukaan korona-aika on vienyt pois normaalit rutiinit, kuten työmatkat, lounastunnin ruokalassa tai vaikkapa harrastustoiminnan tiettynä iltaa. Päivissä ei ole enää samanlaista rakennetta kuin ennen.

– Olemme menettäneet tyypillisen viikon rutiinit, jolloin meillä olisi viikonloppu rajapyykkinä, erottimena tai asiana, jota odottaa. Nyt viikonloppu on sama asia kuin arki, Epel kuvaa.

Poissa ovat konsertit, näytelmät, kerhot ja kokoukset – jäljellä on vain työtä kotona, jota seuraa vapaa-aika kotona. Lisäksi arjesta on tullut arvaamatonta, koska koronatilanne elää ja muuttuu koko ajan. Rutiineja ei tarvitse ajatella: vaikka joka-aamuinen työmatka tuntuisi tylsältä, ainakaan sen suhteen ei tarvitse pohtia, mitä on meneillään.

"Työmuisti on rajallinen"

Moni tekee nyt montaa asiaa kerralla: töitä, kotikoulua, ruokaa, vanhemmista huolehtimista... Kaiken tämän lisäksi täytyy muistaa huolehtia etäällä pysymisestä, suojahanskoista, kasvosuojuksista ja muista asioista.

Multitaskaaminen ja uutisten jatkuva lukeminen lisää Epelin mukaan kognitiivista taakkaa.

– Työmuisti on rajallinen. Voimme helposti kuluttaa sitä tekemällä liian montaa asiaa keralla, tai yrittämällä multitaskata asioita mielessämme, hän kuvaa.

Siksi perusasiatkin tuntuvat nyt lipsahtavan mielestä. Pandemiatila aiheuttaa myös kroonista stressiä, joka saattaa tehdä olon vaikeaksi viikkojen, jopa kuukausien ajaksi. Sekin vaikuttaa muistiin.

shutterstock_1489348286Moni tekee nyt montaa asiaa kerralla: töitä, kotikoulua, ruokaa, vanhemmista huolehtimista... Kuvituskuva.Maria Svetlychnaja shutterstock

"Ei kukaan enää tiedä, mikä päivä tänään on"

Mitä asialle siis voisi tehdä? Arjessa kannattaa pitää yllä jonkinlaista rakennetta. Mene esimerkiksi nukkumaan ja herää aina samaan aikaan. Pidä säännöllisiä taukoja, treenaa, syö hyvin, äläkä lue uutisia jatkuvasti.

– Ja jos tämä parantaa oloasi, ei kukaan enää tiedä, mikä päivä tänään on. Aika on vain illuusio, CNN lohduttelee.

LUE MYÖS: Paniikkia vai koronaa? Näin tunnistat hengenahdistuksen aiheuttajan

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähde: Cnn.com

Tuoreimmat aiheesta

Mielenhallinta