Tuntuuko, että aika ei riitä mihinkään? Onnellisuuspsykologi: "Takaan, että tuhlaat aikaa päivittäin"

COLOURBOX8683927
Julkaistu 02.10.2016 20:59

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

"Ei, minulla ei nyt ole yhtään aikaa.” Kuulostaako tutulta? – Monet uskovat, ettei heillä ole aikaa pitää huolta itsestään. Se ei ole totta, Stanfordin huippuyliopistossa vaikuttava suomalaistaustainen psykologi Emma Seppälä lataa.

”En ehdi treenata. Olisi kivaa syödä oikein, mutta kenellä on aikaa? Harrastan puutarhurointia sitten eläkkeellä, siihen on vain 12 vuotta… Juuri nyt ei vain ole yhtään aikaa.”

Kuulostaako tutulta?

– Meillä kaikilla on viisi minuuttia aikaa siellä täällä: kun menemme hakemaan kahvia tai vessaan, tai kun olemme tauolla. Usein ihmiset ovat tauolla internetissä, Facebookissa tai muualla. Se on keskittymistä vaativa aktiviteetti. Luovuuden vuoksi olisi hyvä olla keskittymättömässä tilassa, Emma Seppälä sanoo.

muok1

Emma Seppälä on Stanfordin huippuyliopistossa vaikuttava suomalaistaustainen psykologi. Seppälän kirja Elä Onnellisemmin julkaistiin Yhdysvalloissa tammikuussa 2016 nimellä The Happiness Track. Nyt teos on suomennettu. Seppälä vieraili Suomessa syksyllä 2016 CoPassion-tutkimushankkeen vieraana.

Tauolla tulisi tehdä jotakin, joka ei vaadi totaalista keskittymistä. Vastaavasti työpäivän aikana voi vuorotella korkean ja matalan intensiteetin työtehtäviä.

– Tee ensin korkean intensiteetin työ, kuten valmistele presentaatiota, ja sitten matalan intensiteetin työ. Siivoa pöytä, selaa posteja. Matalan intensiteetin aktiviteetti sallii mielen olla puoliksi kiireinen, puoliksi vapaalla. Kun palaat korkean intensiteetin työn pariin, olet sallinut mielesi harhailla kaikkein luovimmalla alueellaan, Seppälä sanoo.

Pitäisikö ihmisellä siis suomeksi olla ihan vähän tylsää?

– Kun mieli saa levätä, mieli menee ongelmanratkaisumoodiin ja ihminen pääsee käsiksi suureen luovuuteensa. Jos töissä on vaikea ongelma, ja pitää pienen tauon tehden niin sanotusti tylsää juttua, huomaa olevansa myöhemmin luovempi.

"Monissa asioissa meillä ei ole vaihtoehtoja"

"Johtajien ja työntekijöiden täytyy ymmärtää, ettei luovia ideoita synny sellaisesta tietoisesta harkitsemisesta."

Aina aikuinenkaan ei saa valita. Jotkut asiat on vain pakko hoitaa, halusimme tai emme. Suurin osa meistä ei voi tai aio muuttaa metsämökkiin asumaan ja haaveilemaan.

– Monissa asioissa meillä ei ole vaihtoehtoja. Voimme kuitenkin käyttää hyväksemme niin sanottuja aikataskuja, Seppälä sanoo.

Aikataskuilla hän tarkoittaa niitä pieniä hetkiä, jolloin olemme vapaalla: töissä tauolla, kotona, kun lapset ovat jo menneet nukkumaan tai juuri ennen kuin he ovat heränneet.

Mitä teet noina hetkinä? Ravitsetko itseäsi, vai makaatko telkkarin edessä kuluttamassa aikaa, heittämässä sitä hukkaan?

– Monet uskovat, ettei heillä ole aikaa pitää huolta itsestään. Se ei ole totta. Takaan, että tuhlaat aikaa päivittäin tekemällä asioita, jotka eivät ravitse sinua, Seppälä lataa.

– Emme käytä hyväksemme pieniä aikataskusia, joita on pitkin päivää. Sulje silmäsi ja meditoi, huolehdi mielesi tilasta. Hengitä, mene lyhyelle, reippaalle kävelylle. Ajattele, mistä olet kiitollinen. Meillä kaikilla on oikeasti aikaa. Älä istu television edessä, mene tekemään jotakin, mikä ravitsee sinua syvästi.

Katso myös: Menestys ei tarkoita onnellisuuden lykkäämistä

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia teoksesta  Elä Onnellisemmin (HarperCollins Nordic, 2016)

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi