Jos energia ei tunnu töiden jälkeen riittävän mihinkään, kyseessä voi olla ilmiö nimeltä pidättyväisyysromahdus.
Työpäivä on ohi, ihana vapaa alkaa, ja sinä haluat vain... itkeä tai huutaa?
Jos illat kiireisen työrupeaman päätteeksi kuluvat apeissa tai kiukkuisissa tunnelmissa, et ole yksin. Huffington Postin mukaan ilmiötä voi kutsua nimellä post-work restraint collapse, suomeksi jotakuinkin "töiden jälkeinen pidättyväisyyden romahdus".
Lue myös: Tuntuuko muisti juuri nyt reistailevan? Se on ihan normaalia, lohduttaa lääkäri
Mikä on "pidättyväisyysromahdus"?
Jos energiatasot tuntuvat romahtavan töiden jälkeen, syy löytyy luultavasti modernista työelämästä. Työpäivien aikana moni jonglööraa useiden tavoitteiden kanssa. Tuloksia pitäisi tehdä, tehtäviä priorisoida ja kaikenlaista ehtiä – mieluiten mahdollisimman paljon. Töissä moni esittelee "työminäänsä", joka on ammattimainen, osaava ja pystyvä.
– Jossain vaiheessa sekä tahdonvoima että energia rauhan säilyttämiseen ja pidättyväiseen asenteeseen loppuvat. Ihminen ei enää jaksa pitää itseään kasassa, newyorkilainen psykoterapeutti Jenny Maenpaa kuvailee haastattelussa.
– Modernissa maailmassa meidän pitäisi tehdä kaikki: onnistua kokoaikatyössä, joka usein vie yli 40 tuntia viikossa, saada tyydyttävä henkilökohtainen elämä, ehtiä kuntoilla, kokata terveellisiä aterioita, matkustella ja löytää vielä vaikeasti tavoitettava työn ja vapaa-ajan tasapainokin.
Lue myös: Unohtelua ja muistivaikeuksia – koska aivoistaan tulisi huolestua? Älä tee tätä virhettä: "Ihmiset pelkäävät hakeutua tutkimuksiin..."
Miksi romahdus iskee juuri töiden jälkeen?
Usein romahtamisen hetki osuu päivän loppuun. Terapeutti Nicholette Leanzan mukaan kotona moni tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaakin näyttää todelliset tunteensa, jotka töissä täytyy pitää kurissa. Esimerkiksi huono ajankäyttö tai suuret työpaineet voivat johtaa romahdukseen.
Tilanne paineistuu entisestään, jos ihmisellä on ominaisuuksia, jotka hänen täytyy töissä piilottaa vaikuttaakseen "asialliselta" tai "normaalilta".
Lue myös: Kun kumppanilta ei voi vaatia mitään – PDA-piirteet saavat kieltäytymään kaikista pyynnöistä: "Välttelee myös itselleen tärkeitä asioita"
Pidättyväisyysromahduksen tunnistaa yleensä uupuneesta olosta, kuvailee kliininen psykologi Emily Treichler. Työpäivän jälkeen energiaa ei riitä muihin aktiviteetteihin. Olo tuntuu hauraalta, uupuneelta ja ärtyneeltä, – "pinna palaa" helposti. Oireet voivat ilmetä myös fyysisinä, kuten päänsärkynä.
– Tällaiset oireet yksinään voivat myös usein olla merkkejä ahdistuksesta, depressiosta tai muista häiriöistä. Mutta jos niitä esiintyy erityisesti säännöllisesti aina samaan aikaan, ne voivat kertoa tietystä laukaisevasta tekijästä, joka liittyy työhön tai työpäivän loppuun, Maenpaa sanoo.
Lue myös: Espoolainen Evgeni, 37, sairastui työuupumukseen – kertoo hälytysmerkit, joita ei kannata jättää huomiotta
Miten välttää romahdus töiden jälkeen?
Töiden ei toki tarvitse viedä kaikkea energiaa. Mielialaa voi hallita esimerkiksi rajaamalla töitään ja sanomalla "ei" projekteille, joille ei ole aikaa.
Töissä täytyisi pitää säännöllisesti taukoja. Entä vaikuttaisiko työpisteen vaihto toiseen, rauhallisempaan paikkaan rauhoittavasti? Jos päivään sisältyy epämieluisia tehtäviä, ne voi kokeilla tehdä heti aamulla pois alta.
Kuinka monta taukoa työpäivän aikana kuuluisi pitää? Juttu jatkuu videon alla.
3:57
Töiden jälkeen itselleen voi varata välipalan tai piristävän soittolistan. Jos kaipaa työpäivän hulinan jälkeen vain rauhaa, autossa voi istua myös hiljaisuudessa, tai junassa vastamelukuulokkeet päässään. Tunteita voi purkaa kuntoilemalla, huutamalla tyynyyn tai lepäämällä, mikä vaihtoehdoista tuntuukin omalle keholle sopivalta.
Tunteitaan on tärkeää kunnioittaa – itselleen voi sanoa esimerkiksi "tänään minulta todellakin vaaditaan enemmän kuin voin antaa, olen uupunut", Emily Treichler kuvailee.
– Muistuta itseäsi siitä, että tunteet tulevat ja menevät kuten rantaan iskeytyvät aallot, ja jokaiselle tunteelle on aika ja paikka. Negatiivisten tunteiden päästäminen ulos terveellisellä ja rakentavalla tavalla antaa tilaa positiivisille tunteille nopeammin, Maenpaa kannustaa.
Lue myös: Viivytteletkö nukkumaanmenoa, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Haitallisella ilmiöllä on nimikin
Katso myös: Uupumus vei Annican kahdeksan viikon sairauslomalle: "Ei tarvitse aina painaa 180 lasissa"
3:54
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Huffington Post