Ärsyynnytkö pienistä, unohteletko asioita? Saatat kärsiä "karanteeniaivoista" – asiantuntija kertoo, mistä helpotusta

5:21img
Mitä tarkoittaa stressi? Mistä tiedän, että kärsin siitä? Terveystalon työterveyspsykologi Antti Aro vastaa
Julkaistu 29.05.2020 18:13

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Meinasitko juuri sanoa jotakin hauskaa, mutta nyt et enää muistakaan, mitä se oli? Ärsyynnytkö pienistä, unohteletko asioita? Saatat kärsiä "karanteeniaivoista".

Kuukausien mittainen sosiaalisten suhteiden karsiminen ja kotona istuminen vaatii veronsa. Moni kokeekin kärsivänsä jo "koronakaranteeniaivoista", kertoo The Sun. Ongelmaa voivotellaan esimerkiksi Twitterissä.

"Minulla oli jotakin todella fiksua sanottavaa, mutta nyt en muistakaan..."

Ilmiötä kuvataan hashtagilla #QuarantineBrain, suom. "karanteeniaivot". Moni kertoo esimerkiksi sekoilevansa päivissä tai unohtelevansa asioita.

– Minulla oli jotakin todella fiksua sanottavaa, mutta nyt en muistakaan, mitä se oli. Turhautuminen on todellista, Bryan Quintas kuvaa.

– Koiramme on jahdannut kärpästä asunnossa 30 minuuttia ja rehellisesti sanottuna olen kateellinen sen keskittymiskyvystä, Ilana Flemming voivottelee.

– Viime aikoina on ollut niin vaikeaa saada mitään aikaan, kun minulla oikeasti olisi aikaa tutkimukselle, koen nakertavaa tunnetta ja syyllisyyttä siitä, että jätän varmaan jonkun muun velvollisuuteni hoitamatta sen vuoksi, Eugene Schlesinger kuvailee.

– Koronakronikat, päivä 73: todellakin ajattelin aiemmin tänään jotain asiaa, jonka nyt olen unohtanut, Rebecca Logue-Conroy kuvailee.

– Vein tänään pyykkikorin roskahuoneeseen pesuhuoneen sijaan ja melkein kaadoin sen sisällön roskiskuiluun ennen kuin tajusin, mitä olen tekemässä, Asmaa Elkeurti kirjoittaa.

shutterstock_214488907

Moni kokee kärsivänsä jo "koronakaranteeniavioista".

Niin sanottu aivosumu on tavallinen ilmiö

Asiantuntijan mukaan ilmiö on normaali.

– Näemme samat ihmiset joka päivä, olemme samassa ympäristössä ja monet niistä haasteista, joihin aivomme ovat tottuneet, kuten uusissa paikoissa navigoiminen tai tuntemattoman ihmisen kanssa keskustelut, on viety pois päivittäisestä elämästämme, psykologi Emma Kenny kuvailee.

Jos aivot tuntuvat sumuisilta, asiat unohtuvat ja olo tuntuu ärtyneeltä, ei hätää – pian se helpottaa! 1.6. esimerkiksi ravintolat aukeavat tietyin ehdoin Suomessa.

Kennyn mukaan aivosumua voi myös hälventää itse. Sen sijaan, että yrittää samaan aikaan olla työntekijä, siivooja, lastenhoitaja ja kokki, multitaskingin voi unohtaa. Päivän tavoitteet kannattaa listata ylös, ja suorittaa sitten tärkeysjärjestyksessä.

Yritä olla ajattelematta liikaa"

Kun arjen normaali rakenne on muuttunut, päivät tuntuvat toistavan itseään. Jos unohtelet asioita, kokeile erotella päivät toisistaan: kenties syötte keskiviikkoisin aina samaa ruokaa, tai torstai on viikon treenipäivä. Kenny suosittelee myös ristikoita tai palapelejä, jotka sekä stimuloivat että rentouittavat.

Yritä olla ajattelematta liikaa. Koronakeväänä mielen ovat saattaneet vallata sekä pelko tulevasta että negatiiviset ajatukset. Kennyn mukaan kierteen voi katkaista keskittymällä nykyhetkeen: keskity esimerkiksi viiteen asiaan, jotka voit nähdä, tai keksi kymmenen käyttötapaa esineelle, joka on lähelläsi.

COLOURBOX36446851

Sen sijaan, että yrittää samaan aikaan olla työntekijä, siivooja, lastenhoitaja ja kokki, päivän tavoitteet kannattaa listata ylös, ja suorittaa sitten tärkeysjärjestyksessä.

Katoavatko asiat? Etkö taaskaan löydä avaimiasi? Kun rutiinit ja arjen perustavat ovat kadonneet, muistikin voi kärsiä. Kenny kehottaa kokeilemaan värikoodausta: pane avaimesi aina samaan kirkkaansiniseen vatiin, jolloin tiedät, että löydät ne sieltä joka kerta.

Myös etätöissä tulee pitää taukoja

Yleensä arki on täynnä luontaisia taukoja, sillä teemme työmatkoja, menemme elokuviin tai lepäämme muuten. Koronakevään aikana aivoille ei ole ollut tarjolla taukoa: uutisia ja informaatiota on ollut tarjolla valtavasti, eikä sitä pääse pakoon uimahalliin tai harrastuksiin.

Kenny muistuttaa, että myös etätöissä tulee pitää taukoja. Juo kuppi teetä tai juttele kumppanisi kanssa. Iltaisin kannattaa treenata, pelata pelejä tai käydä vaikkapa lenkillä. Jos kumppanin naama alkaa kotona kökkimisen vuoksi ärsyttää, sekään ei ole ihme. Nappaa itsellesi hieman omaa aikaa: mene kylpyyn tai vaikkapa lukemaan toiseen huoneeseen yksin. Jokainen ansaitsee myös omaa aikaa, jonka avulla ladata akkuja.

Jos hermosi tuntuvat kireiltä, muista, että pian helpottaa! Vaikka korona ei ole ohi, kesäkuun alusta rajoitukset muuttuvat.

LUE MYÖS: Lapset keskeyttivät eristyksen aikana useammin etätyötä tekevän äidin kuin isän: "Riski on, että..."

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähteet: Thesun.co.uk, Twitter hashtag #QuarantineBrain

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus