Etsit roskia, löydät aarteita – Meren tuomat -elokuva tuo uusia näkökulmia merten muoviroskaongelmaan

Meren tuomat -elokuva, muoviroskaa
Lonneke on tehnyt asetelman päivän rantalöydöistä. Kuva: Tuffi Films OyTuffi Films Oy
Julkaistu 12.05.2021 07:10
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Meren tuomat -elokuva tarkastelee merien roskaantumista kolmen rantaroskien keräilijän kautta. Elokuva näyttää, mitä kaikkea meri huuhtoo rantaan. Samalla se kertoo tästä ajasta ja ihmisistä. Mitä me jätämme taaksemme, sen meri säilyttää. Rannoille ajautuvat roskat kertovat tuleville sukupolville meidän ajastamme.

Elokuva seuraa kolmea rantojen aarteiden etsijää. Hollantilainen Jolanda tarkastelee meren tuomia muoviroskia arkeologin näkökulmasta: Mitä ne kertovat tästä ajasta tuleville sukupolville.

Japanilainen taideopettaja Shige uskoo, että rantaviiva on elämän ja kuoleman raja. Hän kerää rannoilta myös eläinten luita ja kasvien siemeniä.

Britanniassa asuva Rob ei voi jättää roskia rannalle.

– Minun on pakko ottaa vastuu löytöesineistä. Minähän olen koskenut niihin viimeisenä. Jos jätän esineen luontoon, olen vastuussa, pohtii Cornwallissa asuva Rob elokuvassa. 

Meren tuomat -elokuva, ranta Japanissa

Japanilainen Shige tutkii Koijigahaman rantaa Aichin prefektuurissa. Kuva: Tuffi Films Oy 

"Se maailma alkoi kiehtoa minua"

Idea elokuvaan syntyi tutkimuksesta.

– Luin tällaisen meritutkijan kirjan. Hän tutki merivirtauksia hyödyntäen konttipäästöjä ja kaikkia tavaroita, jotka ajelehtivat merellä. Nämä rantojen haravoijat raportoivat tutkijalle löydöistään. Se alkoi kiehtoa minua se koko maailma, että mitä siellä merillä pyörii, minne tavarat päätyvät, kauanko ne ovat siellä olleet. Siitä se lähti liikkeelle, kuvailee Meren tuomat -elokuvan ohjaaja Anna Antsalo.

Ohjaaja ihailee päähenkilöidensä suhdetta ympäristöön.

– Mielestäni se on kaunis tapa, miten he ovat suhteessa ympäristöönsä. Itse ajattelen, että jotenkin semmoinen oman ympäristön vaaliminen ja asioiden vaaliminen on sanoma, mitä mielellään jakaa, toteaa Antsalo. 

Meren tuomat -elokuva, Cornwallin ranta

Roskien kerääjiä Cornwallissa. Kuva: Tuffi Films

"Maisemat ja hetket jäivät mieleen"

Meri huuhtoo rannoille loputtomasti erilaista tavaraa. Roskia, jotka pilaavat ympäristöä, mutta rantojen haravoijat näkevät niissä myös kauneutta. Meri säilyttää sen, mitä jätämme taaksemme. 

Ohjaajalle elokuvan tekeminen tarjosi myös unohtumattomia kokemuksia.

– Varmaan ne maisemat ja hetket jäivät mieleen. Ne olivat aika huikeita paikkoja, mihin nämä aarteenetsijät veivät meitä, rantoja, mihin ei muuten olisi päätynyt, kertoo Antsalo. 

Meren tuomat -elokuva, muovilelu

Robin rannalta löytämä muovisotilas. Kuva: Tuffi Films

288 miljoonaa tonnia muovia vuodessa

Elokuva saa ensi-iltansa ensi viikon perjantaina niissä teattereissa, jotka silloin ovat auki.

– Luvut siitä, kuinka paljon muovia vuodessa tuotetaan, ovat tiedossa. Luku on noin 288 miljoonaa tonnia. Mereen siitä päätyy vuosittain noin 8 miljoonaa tonnia, laskee Jolanda elokuvassa.

Tuoreimmat aiheesta

Meret