Geenitestit voisivat vähentää eturauhassyövän turhaa testausta ja auttaa kohdentamaan ne miehiin, jotka ovat suurimmassa vaarassa sairastua. Testillä mitataan kaikkiaan 54 eturauhassyöpään liitettyä geenimuotoa. BMJ-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 40 000 miehen terveystietoihin.
Tutkijat kehittivät geenitestin ensin tutkimuksessa, jossa oli käytettävissä 32 000 miehen geeni- ja sairastavuustiedot. Näin muodostettua 54 geenimuodon testiä kokeiltiin tarkemmin 6 400 miehellä.
Geenitesti osoittautui hyväksi tunnistamaan miehet, joiden riski sairastua hoitoa vaativaan eturauhasyöpään oli ikään nähden suurentunut. Suuressa geneettisessä sairastumisvaarassa olevien sairastumisriski oli kolme kertaa suurempi kuin miesten, joiden geneettinen riski oli testien perusteella pieni.
Eturauhassyöpää etsitään useimmiten PSA-testillä, joka tunnistaa kasvaimia, mutta niitä havaitaan myös miehillä, joiden kasvain ei koskaan olisi oireillut eikä siksi olisi vaatinut hoitoja. Tällöin monet saavat vain hoitojen haitat ilman hyötyjä.
Tutkijat toivovat geenitestien auttavan tunnistamaan miehet, joille tarkemmat tutkimukset olisivat paikallaan. Tämä voisi vähentää turhia testauksia ja hoitoja.
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon
Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.