Euroopan komissio esittää suden kansainvälisen suojeluaseman höllennystä.
Komissio perustelee ehdotustaan sillä, että susikantojen kasvu on aiheuttanut haittoja ihmisen toiminnalle.
Euroopan komissio haluaa höllentää suden kansainvälistä suojeluasemaa. Komissio ehdotti keskiviikkona, että suden suojeluasema muutetaan suojelluksi tiukasti suojellun sijaan.
Komissio pohjasi ehdotuksensa keskiviikkona julkaistuun selvitykseen. Komissio perustelee ehdotustaan sillä, että susikantojen kasvu on aiheuttanut haittoja ihmisen toiminnalle.
Lue myös: Ihmisten pihoilla liikuskellut susi tapettiin Alavudella
Selvityksen mukaan susikannat ovat kasvaneet kahden viime vuosikymmenen aikana merkittävästi ja ne ovat levinneet aiempaa laajemmille alueille. 23 EU-maassa on selvityksen mukaan yli 20 000 sutta ja lisääntymiskykyisiä susilaumoja.
– Susien paluu on hyvä uutinen Euroopan biodiversiteetille. Susilaumojen keskittymisestä joillakin Euroopan alueilla on kuitenkin tullut todellinen vaara erityisesti karjalle, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen komission tiedotteessa.
Von der Leyen on itse kohdannut susien aiheuttaman menetyksen. Susi tappoi hänen rakkaan 30-vuotiaan Dolly-poninsa viime vuonna perheen kotitilalla Ala-Saksissa.
Jäsenvaltiot päättävät hyväksymisestä
Suden suojeluasema perustuu kansainväliseen Bernin yleissopimukseen eli Euroopan luonnonsuojelusopimukseen, jonka osapuolia EU ja sen jäsenvaltiot ovat. Suden suojeluasema voidaan muuttaa EU:n tasolla, jos jäsenvaltiot sekä muut sopimuksen osapuolet suostuvat siihen.
Jos jäsenmaat hyväksyvät komission ehdotuksen, EU toimittaa sen Euroopan luonnonsuojelusopimuksen pysyvälle komitealle.
Komission ehdotus vastaa suurelta osin kantaa, jonka Euroopan parlamentti esitti marraskuussa 2022 antamassaan päätöslauselmassa.
Komissio aloitti syksyllä tiedonkeruun susikantojen tilasta Euroopassa. Kyselyyn toivottiin vastauksia paikallisyhteisöiltä, tutkijoilta ja kaikilta asianomaisilta osapuolilta nopealla aikataululla.
WWF: Ei tieteellistä näyttöä
Ympäristöjärjestö WWF vetoaa EU:n jäsenmaita hylkäämään komission ehdotuksen. Järjestön mukaan tutkimustieto ei tue näkemystä siitä, että suurpetojen tappaminen olisi tehokas ja kestävä tapa ratkaista suurpetojen suojelun ja karjatalouden välisiä konflikteja.
– Ehdotus suden suojelutason laskemisesta ei perustu tieteeseen, vaan taustalla ovat henkilökohtaiset ja poliittiset päämäärät. Von der Leyen yrittää tehdä sudesta syntipukin maaseudun haasteisiin, sanoo WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.
Suomen Metsästäjäliitto taas sanoi komission esityksen olleen tervetullut uutinen.
– EU:n linjanmuutos osoittaa, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on tärkeää suurpetokantojen ylläpitämiseksi sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla samalla, kun varmistetaan suurpetojen suojelu, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg sanoo tiedotteessa.